България стартира блестящо Европейското първенство по волейбол за жени, след като „лъвиците“ сразиха Хърватия с 3:1 гейма (23:25, 25:23, 25:20, 25:18) след обрат в първия си мач от група „B“ на надпреврарата. Воденият от Лоренцо Мичели тим не остави съмнения кой е по-добър в „Арена ди Монца“ и дори горчилката от загубения нещастно първи гейм по никакъв начин не наруши играта ни. Така за втори път поред победихме Хърватия след Лигата на нациите в Нагоя, което се оказа решително за бъдещото ни оставане в турнира.

Следващият мач на нашите момичета е в четвъртък, 17.08, когато ще се изправят срещу Босна и Херциговина, който по-рано днес започна с драматична победа над Швейцария с 3:2 гейма. Двубоят е от 19:00 часа българско време.

Двубоят в Монца започна с две български точки, но никой не си правеше илюзии, че ще е лесно. Хърватките отвърнаха с четири поред – 2:4. В началото на мача началният удар на съперника повече вървеше и те направиха два аса. Така резултатът стана 8:5 за Хърватия. Сега беше наш ред. Първо Елена Бечева направи прекрасна атака, а след нея Мира Тодорова се отчете с ас – 7:8. Резултатът бе изравнен след блокаут на Бечева – 9:9.

Равенствата продължиха до 14:14. Тогава Хърватия поведе с две точки благодарение на ас и треньорът ни Лоренцо Мичели поиска прекъсване. Добра блокада на съперника доведе до 14:17. Изключително дълго инфарктно разиграване беше завършено отлично от Бечева и спряхме лошата серия. Топка в аут за съперника прати началния удар в ръцете на Тодорова при 16:17. А нашата звезда използва перфектно ситуацията – ас! Серията на Мира продължи, след като Хърватия извади топката в аут. Върнахме си водачеството 18:17. Радостина Маринова ни даде още по-голям аванс с отлична атака. Чак тогава хърватките спряха серията на Тодорова от начален удар.

Добра игра на Бечева накара хърватския лагер да вземе таймаут, а резултатът вече беше 21:18 за България. Две атаки в аут на нашите обаче отново свалиха разликата до точка. Дойде ред и на Борислава Съйкова да направи ключова атака за 22:20. Топка в аут на Хърватия и поведохме с 23:20.  В решителните моменти от гейма Мичели пусна капитана Мирослава Паскова, която още не е готова за цял мач след контузия. За съжаление обаче Хърватия върна и трите точки пасив, за да вкара частта в голяма драма – 23:23. Недостатъчна концентрация и първият геймбол беше на сметката на съперника. Мария Йорданова не успя да пребори хърватския блок и загубихме с 23:25.

Втората част също не започна по вкуса ни. Хърватия поведе с 2:0. Съперникът продължи да увеличава разликата и стигна до 8:4. Намалихме резултата с успешна блокада на Съйкова – 7:9. След нея и Паскова показа на хърватките, че топката няма да минава лесно – 8:9. Дълго разиграване и Маринова изравни с блокаут – 9:9. И отново Ради – 10:9 за България.

Хърватките отвърнаха с три точки пак излязоха напред. Отново беше ред на Маринова да спре лошата серия. А след това и изравнихме 12:12. Маринова пак беше над всички с прекрасна атака за 13:12. Твърде много грешки от наш начален удар помагаха на Хърватия. Изостанахме с 15:17. Ситуацията стана още по-тежка, когато Хърватия дръпна с 20:16. Две предни точки на Вангелия Рачковска ни върнаха в гейма. А Маринова „хвърли напрежението" в полето на съперника с успешна атака – 19:20. Рачковска направи отлична блокада и резултатът вече бе равен. Отлично! Съйкова спря атаката на Хърватия с блокада и отново бяхме напред 21:20! Борислава отново показа огромна класа в този показател и резултатът стана 23:22. В този момент пропуснахме два златни шанса да стигнем до геймбол и дадохме отново надежди на хърватките. Тодорова обаче го предизвика с блокада -24:23. Паскова беше над всички и спечелихме гейма – 1:1.

Радостина Маринова се погрижи да се усмихнем в началото на третата част. Две точки и блокада доведоха до 4:2. Резултатът нарасна до 6:3 след още една точка на Маринова. Нашите продължиха да „натискат педала" и стигнаха до 9:4. Продължихме да браним актива с 11:6. Тогава чак хърватите обърнаха със седем поредни точки, а преди тях съдията даде спорна топка, при която настоявахме атаката да е за нас. Резултатът обаче вече бе 13:11 за Хърватия. Най-накрая съперничките сбъркаха и ужасяващата серия спря. Маринова направи блокада и резултатът вече бе 13:13. Топка в аут за Хърватия и отново си върнахме преднината макар и съвсем крехка.

Но драмата тепърва започваше. Два отлични начални удара на Съйкова ни помогнаха да дръпнем със 17:15. А Маринова отново бе над всички – 18:15. Задържахме преднината си при 20:17. Таймаутът на Хърватия не им свърши работа. Маринова направи ас и доказа, че е господарят на „Арена ди Монца". А Баракова използва грешка на съперника и вече водихме с 22:17. Като под индиго същото направи и Тодорова – 23:17. Нищо обаче не беше свършило. Хърватия върна три точки и авансът ни намаля до 23:20. Тодорова не позволи серията да стане по-дълга и гарантира четири геймбола. И отново Мира донесе успеха ни с единична фантастична блокада 25:20.

Четвъртият гейм започна много равностойно с размяна на точки. Така беше само до 3:3, когато ние поведохме с 8:3. Съпротивителните сили на Хърватия тотално паднаха и нашите започнаха да правят каквото си искат. Резултатът стана 12:4 – нашите се забавляваха на корта. На моменти Хърватия успяваше да скъси дистанцията, но оставаше доста далече. Почти през цялото време разликата варираше между 7 и 8 точки. Вече нямаше никакво съмнение кой ще спечели. Узаконихме победата с 25:18.

Радостина Маринова се отличи с 23 точки за българския успех. Нейната съотборничка Мира Тодорова добави 12 точки. Мартина Самадан беше най-резултатна за Хърватия с 15 точки.