Женският национален отбор по волейбол на България продължава с неубедителното представяне във втория турнир от Лигата на нациите в Хонконг. Тимът ни, воден от Лоренцо Мичели, допусна срамна загуба от Канада с 0:3 (15:25, 13:25, 15:25) във втория си мач от надпреварата.

Това бе общо пето поражение за „лъвиците“. Те имат и една победа и с 5 точки заемат 12-о място във временното класиране. Канада записа трета победа и с три загуби и 8 точки се намира на осма позиция в таблицата.

След загубата от подмладения състав на Италия с 0:3 гейма в първия мач от турнира, тимът ни не можа да се вдигне. „Лъвиците“ отново не можаха да покажат дори малка част от възможностите си. Нашите играха неуверено и с много лични грешки. Основният проблем идваше от слабости в посрещане, което се отрази на организацията на атаката. Сервисът ни не вървеше и изобщо не успяхме да поставим дори за момент канадките под напрежение. Поражението е още по-тежко, тъй като бе срещу пряк конкурент за запазване на мястото в Лигата на нациите.

В първия гейм играта вървеше точка за точка само до 3:3, след което Канада започна да трупа преднина и стигна до 9:4, а след това и до 14:5. Съперникът непрекъснато поддържаше разлика от 6-7 точки, като затвори частта с лекота при 25:15. В първата част българките направиха 4 грешки при начален удар, а шест пъти бяха хванати на блокада от съперника, което се оказа решаващо.

Втората част започна лошо за България, като отборът изоставаше от самото начало с 0:6. Отборът на Лоренцо Мичели успя да реагира и намали разликата при 9:12. След този момент Канада отново взе пълно предимство в мача и направи още по-голяма разлика от първия гейм - 25:13.

В третия гейм доминацията на Канада във всички компоненти на играта продължи, като съперникът водеше в един момент с 22:8. Тимът на Лоренцо Мичели се събуди в края и се възползва от факта, че съперникът включи част от резервите си, за да направи няколко точки, но мачът приключи при 25:15.

Тимът на България имаше едва 11% успеваемост при посрещането и отрицателна ефективност в атака. Канада ни превъзхождаше на всички елементи, като буквално ни срази и не даде никакви шансове на тима ни. Особено превъзходството им бе на блокада, където изградиха солидна стена за българската атака. В първите два гейма „кленовите листа“ направиха общо 11 точки от двата елемента, като буквално ни „захлупиха“. В третата част добавиха още две точки от точки елемент, като приключиха с 14 точки от блокада.

Селекционерът Лоренцо Мичели извъртя целия състав на терена, но нещата не се получиха. Канадките не дадоха шансове на тима ни, като записаха крайната победа за 75 минути игра. Най-резултатна за българките бе Мария Йорданов с 9 точки, а със 7 остана Ивета Станчулова.

За Канада три състезателки направиха двуцифрен брой точки, а най-резултатна в мача бе Кийра Ван Рик с 15 точки.

Отборът на България играе следващия си мач утре срещу лидeра в класирането Китай от 15:30 часа.