Италия ще играе на финала на Евроволей 2023, след като победи Франция с 3:0 (25:21, 25:19, 25:23) пред 10 000 зрители в "Паладзето дело Спорт" в Рим. Така "Скуадра адзура" ще защитава титлата си срещу победителя в Лигата на нациите -  Полша, който обърна Словения с 3:1 в първия полуфинал. Битката за златото е утре от 22:00 часа. 
 
Домакините от Италия ще се борят да спечелят своя 8-и златен медал на Стария континент. Освен това те могат да триумфират отново пред своя публика, след победата си през 2005 г., когато финалът също се проведе в Рим.
 
Мачът между Италия и Франция започна равностойно, но домакините спечелиха първия гейм с по-добра игра в атака. Във втората част възпитаниците на старши треньора Фердинандо де Джорджи бързо натрупаха аванс и не го изпуснаха до края. Италианците държаха под контрол развоя на събитията и в третия гейм, съперниците им се доближиха само на точка, но все пак мачът завърши с категоричното 3:0. 
 
Юри Романо беше най-резултатен за Италия с 15 точки, а Даниеле Лавия добави 13. За Франция с 10 точки се отличи Бартелеми Шинениезе.