Поредна заявка за добро бъдеще на българския мъжки волейбол бе дадена в края на това лято.

След като миналото националите до 21 г. станаха трети в света, сега тези до 20 г. стигнаха до сребърните медали на европейското. В сръбския град Върнячка баня избраниците на селекционера Мирослав Живков поведоха с 1:0 гейма във финала срещу френския тим, който миналата година стана континентален първенец до 19 г. След това обаче “петлите” направиха обрат до 3:1 и спечелиха титлата с 9 победи от 9 мача.

Нашите завършиха със 7/2. Националите до 20 години определено показаха силни игри. Във финала те бяха близо до това да го вкарат в тайбрек, но пропуснаха 3 геймбола за 2:2.

Силните игри на тима доведоха до индивидуални награди за трима от нашите вицешампиони, информира „24 часа“.

Капитанът Симеон Николов, който е само на 17 години, бе избран за разпределител номер 1 на европейските финали, които се проведоха и в гръцкия град Арта. Александър Къндев беше посочен като един от двамата найдобри посрещачи на турнира. При централните блокировачи пък едно от местата е за Стилиян Делибосов.

Интересно е, че първите двама обещаващи волейболисти ще продължат развитието си в САЩ. Николов и Къндев ще последват пътя на по-големия брат на Симеон - Александър.

От есента юношите на Левски ще продължат образованието си в университета “Лонг Бийч” и ще бъдат част от неговия отбор за колежанското първенство. Така Николов и Къндев ще се присъединят към друг продукт на “синята” школа. Централният блокировач Лазар Бучков вече изкара 1 г. в “Лонг Бийч”.

След само един сезон в отбора му пък Алекс Николов бе привлечен от един от италианските грандове Кучине Лубе (Чивитанова). Това се случи през лятото на 2022 г. Алекс и Мони са двама от общо тримата синове на легендата на волейбола ни Владимир Николов (той има и щерка).

Бившият капитан на националния отбор бе привлечен по настояване на Мирослав Живков в щаба на тима до 20 г. за балканиадата и европейското.

България стана №1 на полуострова миналия месец, като турнирът отново бе във Върнячка баня.

За отбелязване е и че в тази възрастова група - до 20 г., при момчетата българският волейбол нямаше голям финал от 14 г. През 2010-а младежите отстъпиха с 1:3 в двубоя за златото на европейското срещу Русия.