Волейболистът на японския клуб Сантори Сънбърдс (Осака) и руския национален отбор - Дмитрий Мусерски разказа пред руските медии за живота в Япония по време на пандемията от коронавируса и животът в страната без карантина. 

„Не бих казал, че Япония вече е победила коронавируса. Спазват се предпазните мерки, детските градини и училищата в Осака отвориха. Основната причина за нормализиране на ситуацията е, че японците целогодишно носят маски и те нямат в културата си навик да си стискат ръцете, вместо тях си кимат. Почти навсякъде в магазините има дезинфектанти, всеки може да ги използва. По улиците има по-малко хора. Никой не е глобяван за излизане от вкъщи. Излизаме, но ходим в близките паркове, те не са затворени. Не са забранени и посещенията в публични институции. Някои граждани са с маски, други не са", започва той.

"За мен коронавирусът не е толкова страшен. Да, вероятно е по-лошо от грипа, но е по-добре да се грижите за имунитета си, а не да четете новини и да проверявате за статистически данни по цял ден. Ходенето на чист въздух е полезно. Е, ако стоите вкъщи - тогава поне отворете прозорците, проветрявайте. В идеалния случай би било хубаво да бъдете извън града", продължава Мусерски.

"Японците са социално отговорни. Когато започна тази епидемия, и все още не бе пандемия, веднага започнаха да измерват температурата на всички пристигащи - дали от Европа, дали от Азия. Всички китайци или японци, които се връщат, бяха изпратени за тестове, практиката беше масова. Тук почти няма туристи", разкрива олимпийският шампион от 2012 година в Лондон.

"Бях освободен преди няколко дни. Можеше да се прибера в Русия, но засега реших да го отложа. Ако се върна в Русия, пак трябва да остана у дома. Така че няма разлика къде ще съм", заяви Мусерски в интервю за „Спорт Експрес“.

Нападателят завърши с бронзовите медали в японското първенство. На индивидуално ниво зае трето място в класацията на реализаторите, като приключи с 570 точки в 23 мача. Той се премести в Сантори Сънбърдс през лятото на 2018 г. след 13 сезона в Белогорие, с който спечели редица отличия. 

„Миналата година пропуснах важен период, защото бях контузен. Нямахме нито една точка, преди да стигнем до полуфиналите. Тази година завършихме на трето място. Въпреки че можехме да спечелим. Но съм доволен, честно казано. Работих на максимум, дадох всичко от себе си. Да, щеше да е хубаво да вземем златото. Но се чувствам страхотно. Престанах да завися от резултата. Преди беше така: удовлетворен съм само, ако спечеля и обратното. Сега започнах да гледам на всичко по различен начин, да се наслаждавам на нещата. Победата е от 15 до 20 минути щастие. Пътят към победата отнема много повече. И психологически обикновено човек натрупва емоции в името на определени моменти и поставя на риск цялата си работа за дълго време. Това е погрешно", казва руснакът.

Попитан дали смята да се върне, Мусерски отговаря: „Все още не. Засега сме добре, щастливи сме. Все пак тук има малко руснаци, комуникацията е ограничена. Това е недостатъкът", допълва Дмитрий.

Как детето му (б.р. 5-годишният Роман) се адаптира в различната културна среда?

"В началото беше трудно. Не знаехме езика - навсякъде йероглифи - какво, къде, кога - не е ясно. Той ходи в международно училище или по-скоро в детската градина към него. Там всичко е на английски, свикнал е - вече си има доста приятели. Обучението се провежда като игра, за да имат децата свободно време. Сега можем да му предложим само разходки. Нещата преминават без напрежение, затова за момента решихме да останем в Япония", пояснява гигантът.

Дали в Япония е по-добре, отколкото в Русия?

"Всичко е относително, но тук ми харесва. Има някои минуси, по-трудно е, когато става дума за комуникация. Проблеми с Wi-Fi, да отидеш до банката. Отивам с преводач или му давам телефона. Японският все още ми е малко труден. А владеенето на английски не е от голяма полза. Заминах със семейството си за две години, беше голям риск. Притеснявах се как семейството се адаптира. Сега разбирам, че стъпката беше смела, но оправдана. Доволен съм", категоричен е 218-сантиметровият състезател. 

"Отлагането на Олимпийските игри определено е голяма загуба. Но заради инфекцията това е адекватно решение. Японците са защитени вътрешно, но приемането на милиони чужденци, които е малко вероятно да се държат така, както японците, променя нещата", смята Мусерский.  

Ще се промени ли светът след тази пандемия?

„От сърце бих искал хората да си вземат поука. Особено властите. Разликата в екологичен план вече се вижда. Няма много полети, производството намаля и природата си отдъхна. Трябва да мислим за нея. Трябва да направим нещо добро за здравето си, защото иначе всичко ще остане същото", завършва той./bgvolleyball.com


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.