Със силен старт в седмия си мач от Лигата на нациите при жените България успя да вземе гейм срещу световния шампион Сърбия – 1:3 (25-18, 21-25, 17-25, 16-25). "Лъвиците" във втори пореден мач показаха, че могат да са равностойни и да се противопоставят на големите сили. За съжаление, не успяхме да вземем повече в третата си среща от втората седмица на турнира и оставаме с една победа в актива си.

Двубоят от Група 4 срещу Сърбия в Арлингтън (САЩ) се игра в 4:00 ч. наше време.

Ден след достойното представяне срещу олимпийския шампион от Токио 2020 – САЩ, селекционерът Мичели направи две промени в стартовия състав. На диагонала заложи на Мерелин Николова, която подобно на мача срещу Република Корея, се включи много силно и бе най-резултатна за тима ни. На поста либеро започна Жана Тодорова.

 Страхотно начало за България срещу Сърбия. С много силна игра на Мерелин Николова и Мария Йорданова тимът ни направи серия от 7 поредни точки и поведе с 11:4. Световният шампион опита да се върне, но българките продължиха да играят с настроение и самочувствие, а две поредни успешни наши блокади направиха отново разликата 5 т. (19:14). Мичели акцентира върху играта в защита, а "лъвиците" изпълниха перфектно указанията на треньора, за да се стигне до шест геймбола за България. Още при първата възможност и наша двойна блокада, Съйкова затвори гейма при 25:18. В тази част българският тим записа 5 блокади и имаше 37 процента в атака.

Вторият гейм предложи много обрати, равностойна и близка игра. Сръбкините поведоха с 5:3. Контраатака на Йорданова за равенство и атака по диагонала за Николова донесоха обрат за нас. След това отборите си разменяха предимството с по точка разлика, а Мерилин Николова на два пъти изравняваше. След неин ас направихме серия от 4 поредни точки, за да излезем с две точки напред. Сърбия ни догони в резултата, а Мичели взе прекъсване. След него топка в аут и хитро пускане на топката на мрежата от страна на Йорданова добавиха две точки в актива ни. Сръбкините не се предадоха и след шест поредни точки, най-вече дело на Александра Ужелац и Хана Куртагич, стигнаха до геймбол при 24:20. Николова намали след удар по правата. Мичели пусна в игра Ива Дудова и Микаела Стоянова за по-висока блокада на България, но Ужелаец затвори частта при 25:21 и да изравни геймовете на 1:1.

Блокадата ни противодейства на Ужелац за 2:1, но в следващото разиграване Жана Тодорова не успя да посрещне неин удар и имахме ново равенство. Тимът ни все пак поведе с 6:3. Грешките в редиците на Сърбия продължиха и разликата стана 4 т. (9:5). Джовани Гуидети взе прекъсване и то даде резултат, като воденият от него тим изравни. Тайм-аут, който използва Мичели, не внесе нужната промяна и серията на световния шампион се удължи на 8 точки (9:13). Селекционерът на България поиска отново прекъсване, а след него блокаут донесе девета поредна точка за съперника. В следващото разиграване Мерелин Николова сложи край на поредицата на Сърбия – 10:14. Ана Бийелица изведе своите с 6 т. напред. Силна игра на начален удар на Николова върна интригата и стопихме до 3 т. Блокадата на Сърбия спря удар на Бечева и се стигна до геймбол, който бе реализиран веднага за 25:17.

 Световният шампион поведе с 4:2 в четвъртия гейм, но направи две грешки и успяхме да изравним. Два аса на сръбкините ги изведе напред с 9:6 и българският селекционер поиска тайм-аут. Преднината на съперника се запази и Мичели взе второ прекъсване в частта при 7:13. Италианецът потърси промени в състава, но сръбкините съумяха да задържат преднината си и дори да я направят 9 т. Дудова прати топката в аут, за да стигне Сърбия до мачбол. Първият шанс бе пропилян, но при вторият Ваня Буклич по диагонала реализира последната точка в срещата.

 Срещу двукратния световен шампион българките записаха 8 блокади и 6 аса, и допуснаха по-малко грешки от съперника (17 срещу 23). Най-резултатна не само за българките, но и в срещата, бе Мерелин Николова с 21 точки (4 аса и 1 блокада). Мария Йорданова добави 13 точки.

 В последния ни мач в Арлингтън излизаме срещу Германия. Двубоят е в понеделник, 3 юни, от 2:30 ч. наше време.