България загуби от Тайланд с 2:3 (23:25, 25:22, 18:25, 25:22, 10:15) в Лигата на нациите. В Хонконг нашите показаха много добро лице в доста моменти. Имаха и психологическо предимство, когато изравниха за 2:2. Върнаха се от тежка ситуация в тайбрека, но накрая не успяха.

Така България остана само с победата над Южна Корея в тазгодишното издание на турнира и е на последната 16-а позиция със само три спечелени точки. За „лъвиците“ с 22 точки в мача завърши Мирослава Паскова, а Мария Йорданова и Мария Кривошийска завършиха с по 16 точки. За Тайланд Конгьот Айчарапорн бе най-полезна с 18 точки.

Утре срещаме непобедения досега тим на Бразилия от 08,30 ч.

Двубоят започна с превес на Тайланд. Азиатките успяха да дръпнат в резултата със 7:3. България отвърна с три точки и завърза интригата. Равенството се възстанови при 9:9. За кратко мачът тръгна точка за точка. За съжаление отново с наши грешки най-вече позволихме изоставане до 13:17. В решителните моменти на гейма воденият от Лоренцо Мичели тим се вдигна и с много характер изравни – 23:23. Тогава имахме златна възможност да стигнем първи до геймбол, но Мария Йорданова беше хваната на блокада. Още в първата точка за спечелване на частта Тайланд успя да спечели.

(Вторият гейм беше изключително интересен и оспорван. Българките поведоха с 2:0, а тайландките ни обърнаха с 6:5. Най-дългата серия в частта беше наша и тя предупредели изхода. Когато резултатът бе 14:12 за съперника, направихме четири поредни точки. В един момент допуснахме Тайланд да се върне в играта и резултатът стана 22:21. Тогава младата ни звезда Мерелин Николова, която отново беше сред най-добрите нападатели, направи ас. Йорданова, капитанът Мирослава Паскова и Мария Кривошийска направиха всичко необходимо в този гейм да изравним резултата.

Третата част беше също оспорвана до... средата й. Началото отново беше за Тайланд – 5:1. Нашите отвърнаха на серията и изравниха при 8:8. След 11:11 обаче позволихме на тайландките да направят шест точки срещу само една наша. Гардът ни падна и връщане в частта нямаше – 25:18 за съперника.

Четвъртият гейм тръгна с 2:0 за Тайланд, но нашите отвърнаха на удара – 3:2. След 6:5 за азиатките дойде първата дълга серия за България – 8:6. При 10:7 принудихме треньорът на съперника да взима второ прекъсване. Това не му помогна по никакъв начин. Българките бяха господарки на корта в тези минути и поведоха с 15:8, мечтаейки за тайбрек. Атаката и блокадата ни работеха, както всички се надяваме. Отпускане в нашите редици принуди Мичели да поиска таймаут. Резултатът бе намален до 15:11. Прекъсването имаше ефект и съперникът веднага сбърка началния удар. В тези минути атаките на Кривошийска имаха огромно значение за комфортната разлика. Заедно с Йорданова двете „разкъсваха" отбраната на Тайланд. Допуснахме съперникът да ни намали до три точки и предвид приближаването на края на гейма, това бе добра новина. Неуспешен челъндж на България помогна на Тайланд да намали изоставането си до 19:21. Много важна блокада на България ни върна с три точки напред. Грешка от начален удар на Ива Дудова отново даде надежда на Тайланд. Но тандемът Петя Баракова – Мария Кривошийска донесе 23:20. А при следващото разиграване Паскова ни даде четири геймбола. При първия атаката на Тайланд беше успешна. Азиатките се справиха и при втория – 24:22. Паскова посрещна добре, а Баракова майсторски „пусна" топката в полето на Тайланд и 25:22.

Тайбрекът започна с отличен начален удар на Йорданова и точка за Дудова. Тайландките обаче обърнаха 4:1 след две много дълги разигравания. Прекъсването на Мичели даде ефект и отвърнахме с 2 точки. Единична блокада на Паскова направи резултатът 5:4 за Тайланд. Последваха още две точки за съперника и трябваше спешно да правим успешни атаки. Точно това се случи. Йорданова направи 6:7. Грешка на съперника донесе и равенството 7:7. Тук имахме златен шанс да поведем след лошото посрещане на Тайланд. Йорданова обаче беше хваната на блокада. При следващата точка тя се реваншира за 8:8. За съжаление Тайланд отново поведе убедително 13:8. И докрая не допусна намаляване на разликата. / БГНЕС