Националният отбор на България загуби с 0:3 (23:25, 14:25, 21:25) гейма от Словения в осмия си мач от турнира от волейболната Лига на нациите. Срещата се игра в японския град Фукуока.

По този начин селекцията на треньора Джанлоренцо Бленджини остава с два успеха и заема 14-о място в класирането от общо 16 отбора. Словенците пък са лидери със седем успеха и само една загуба.

Въпреки че не успя да вземе дори гейм, младият български отбор показа добра игра в доста големи периоди от мача. Решаваща обаче се оказа серия от 11 поредни точки за словенците при сервис на Ян Козамерник в края на втория гейм, което направи преднината на бронзовия медалист от последното европейско първенство непреодолима.

Най-силна игра България показа в откриващия сет на мача. Тогава "трикольорите" имаха аванс от 13:10, както и 19:18 точки. При 22:22 Денис Карягин имаше чудесна възможност да направи брейк точка и да даде нов аванс на българския тим, но атаката му на единична блокада бе отразена и след това Словения измъкна гейма с 25:23.

Мъжки национален отбор по волейбол

източник: БФ Волейбол/bvf.bg

Във втория гейм двата отбора се движеха точка за точка до 15:14. Тогава на сервис застана Козамерник, който напълно разби българското посрещане. Това доведе до 10 поредни точки за Словения и 25:14.

В третия гейм ситуацията на полето бе сходна. Словения поддържаше лек аванс до средата, но два поредни аса на Симеон Николов доведоха до изравняване при 17:17. След това обаче дойде успешна серия на сервис и за Тончек Щерн, която върна преднината на словенците от четири точки и им донесе победата.

Мъжки национален отбор по волейбол

източник: БФ Волейбол/bvf.bg

Най-резултатен в мача бе Денис Карягин. Българският диагонал завърши с 14 точки. Аспарух Аспарухов и Георги Татаров добавиха по 6 точки.

За Словения Тончек Щерн и Клемен Чебул направиха по 13 точки, а Тине Урнаут завърши с 12. / БТА