Националните отбори на България по волейбол за мъже и жени ще научат днес съперниците си на Европейското първенство през 2023-а година. Жребият, който ще се тегли в емблематичния „Палацо Реале“ в Неапол, е днес от 18:00 часа и ще бъде излъчен на живо по MAX Sport 1.

Както е известно, шампионатът на Стария континент ще се проведе в цели 7 страни домакини. При мъжете съдомакини на събитието ще бъдат Италия, БЪЛГАРИЯ, Израел и Северна Македония.

Действащият световен и европейски шампион „Скуадра адзура“ ще приеме мачове и от груповата фаза, и срещи за медали. България ще си сътрудничи с Италия за втори път през последното десетилетие, след като двете страни домакинстваха на еврошампионата при мъжете и през 2015-а година.

Израел и Северна Македония ще приемат по една от предварителните групи и за първи път в историята си ще посрещнат подобно събитие.

Белгия, Италия, Естония и Германия пък ще бъдат съдомакини на състезанието при жените. Белгия бе домакин на изданието през 1987-а година, както и на мачовете от турнирите през 2007-а и 2015-а година заедно с Люксембург и Нидерландия. Италия като действащ европейски шампион ще се бори да се състезава на родна земя поне до четвъртфиналите. Германия пък приема група от Евроволей за първи път от 2013-а година насам.

24-те отбора от всеки пол осигуриха участието си на Евроволей по силата на статута си на страни домакини, крайното класиране от изданието през 2021-а година, или тяхното представяне в евроквалификациите по-рано тази година.