Мащабно и амбициозно начинание - това е вторият сезон на Скаут лигата по волейбол, проект на Българска федерация по волейбол, който се осъществява със съдействието на генералния спонсор корпорация "Развитие" и нейният главен мениджър Александър Александров. Генералният секретар на БФВ Владимир Николов, Александър Александров, както и бившата националка и треньорка в ЦСКА Мила Кьосева представиха визията и програмата за продължаването на проекта Скаут лига на пресконференция.

Уникалната програма за развитието на най-малките състезатели във волейбола стартира през изминалата година, като започна с шест отбора момичета, за да завърши с Гала-фестивал, с участието на 20 отбора от цяла България. 

През настоящата спортна година в Скаут лигата ще участват 72 отбора от цяла България на възраст до 13 години, като дебют правят момчетата. Тимовете са разделени по-равно, като 36 отбора момичета ще участват със състезателки, родени 2004-2005 година и 36 отбора момчета, които са със състезатели, родени 2003-2004 година. 

Участниците са разделени по-равно и в шестте региона на България, като всеки регион ще бъде представен по шест тима.

Надпреварата стартира в края на ноември във всичките шест региона на България - Витоша (София и областта), Хемус (Северна и Северозападна България), Струма (Югозападна България), Тракия (Южна България) Странджа (Югоизточна България), и Добруджа (Източна България). 

Първо започват момичетата, като турнирите ще бъдат от 25 до 27 ноември едновременно с шест турнира в цялата страна. Следващата седмица са момчетата, които ще играят от 2 до 4 декември едновременно във всички региони. 

В София турнирите ще бъдат в столичната зала "Христо Ботев" в две поредни седмици. Сред градовете-домакини ще бъдат - София, Варна, Бургас, Етрополе, Разлог, Кърджали, Смолян и др. Идеята на организаторите е да бъде обхванат периметъра на цялата страна.

Форматът на надпреварата предвижда изиграването на два кръга във всеки регион, след което следват финали. Черешката на тортата ще бъде международен турнир за купа "Развитие", в който ще участват шестте най-добри при момичетата и момчетата, както и отбори от чужбина. 

Основната цел на Скаут лигата е натрупване на повече мачове и опит сред подрастващите, както и открояването на талантливи деца. Проектът дава възможност на треньорите да се запознаят с максимален брой състезатели, чрез които да бъде направена качествена селекция за националните отбори в бъдеще.