Транссексуална волейболистка счупи рекорд по точки в един мач и предизвика полемики в Бразилия. Тифани Абреу, която години наред гради кариерата си в спорта като мъж, вече е част от женския волейболен тим Бауру в Бразилия.

Абреу вече има 160 точки в 30 изиграни гейма или средно по 5.33 точки на гейм. Включването на Тифани Абреу в лигата отново поставя въпроса за допускането на транссексуални състезателки в женските първенства.

Състезателката на Бауру счупи рекорда за най-много точки в един мач в шампионата на страната. Абреу направи 39 при загуба с 2:3 срещу водача Дентил прая, който вече има 17 победи от 17 мача. До момента върховото постижение беше 37 точки на Тандара от 2013-а година.

Бившата състезателка Ана Паула написа в социалната мрежа Twitter: "Вече аплодирахме Международния олимпийски кометите” и неговите политики за чист спорт без измами. Сега жените, които дълги години са уважавали същите тези антидопингови правила, които са излезли чисти от безбройни тестове, откакто са били на 16-17 години помагат на един биологически мъж да чупи рекордите им".

"Ако Тифани се определя като жена, това е неин избор, който трябва да се уважава от всички. Преди всичко Тифани е личност и заслужава уважение. Но на спортното поле няма как да си затворим очите към факта, че Тифани е била Родриго в мъжко тяло в продължение на 30 години", допълва Ана Паула.

Международната федерация по волейбол започна да разглежда въпроса за участието на транссексуални спортисти в първенствата. Международният олимпийски комитет даде знак, че ще обсъжда темата след зимните игри в Пьонгчанг, пише бразилският "Глобо".

Трансексуалният волейболист Родриго дебютира в женското първенство на Бразилия през декември миналата година като Тифани Абреу, появявайки се в игра за отбора на Волей Бауру и изрази амбиции да участва на олимпиадата в Токио през 2020. Абреу не е случайно име във волейбола, но създава репутацията си като мъж.

Голяма част от кариерата му преминава в Европа, Южна Америка и Индонезия преди през 2012 г. да открие, че иска да е жена. Пет години Абреу се подлага на хормонална терапия, за да отговори на изискванията за участие при жените и успява.

По принцип в Бразилия не е новост участието на транссексуални спортисти, но за първи път това се случва в елитната волейболна лига. Участието на трансескуални на олимпийски игри също не е проблем, тъй като през 2016 г. Международният олимпийски комитет разреши те да се появяват на олимпийски игри.