Румъния победи с 3:2 гейма Хърватия и се класира за четвъртфиналите на Европейското първенство по волейбол, чиито домакини са Италия, България, Република Северна Македония и Израел. В Двореца на културата и спорта във Варна успехът на северната ни съседка не дойде никак лесно, след като хърватите успяха да наваксат два гейма изоставане, за да доведат срещата до тайбрек. Румъния ще срещне на четвъртфинала победителя от двубоя между Франция и България.

Румънците изиграха страхотна първа част. Те поведоха още в началото с 5:1 след серия от четири поредни точки. Малко по-късно последваха две нови серии на символичните гости от по четири и три точки и те дръпнаха с осем точки при 12:4. Румънците затрудняваха със силен сервиз максимално хърватите при посрещането, а играта им на блокада и в атака бе много добра. В края на първата част Румъния поведе с 10 точки при 20:10 и независимо че пропусна пет сетбола взе без проблеми първия гейм с 25:16.

В началото на втората част играта бе много по-равностойна и резултатът се движеше точка за точка. След 6 изравнявания румънците поведоха с 2 точки, но хърватите веднага изравниха отново. Последва страхотна серия на Румъния, като северните ни съседи вкараха 7 поредни точки и поведоха с 15:8. В края на гейма хърватите успяха да намалят изоставането си, но румънците не позволиха да се стигне до изравняване и взеха частта с 25:20.

През третата част Хърватия показа коренно различна игра и поведе още в началото с 5:1. Румънците не показаха нищо от добрата си игра през първите два сета и допускаха много грешки. Това позволи на домакините да реализират четири поредни точки и да поведат с осем при 17:9. До края на гейма хърватите нямаха проблем, пропуснаха един геймбол, но взеха частта с 25:17.

Четвъртият гейм започна със седем изравнявания на резултата, след които Хърватия отбеляза четири поредни точки и поведе 12:9. Румъния изравни при 15:15, а след още едно равенство хърватите реализираха серия от три точки и поведоха с 19:16. Гостите изравниха при 22:22, последваха нови четири равенства, като хърватите пропиляха два геймбола, а румънците и един мачбол. Все пак Хърватия измъкна четвъртата част с 28:26 и изходът на мача щеше да се реши в тайбрека.

В него Румъния поведе с 4:1 и 6:2, но хърватите успяха да намалят пасива си до точка – 5:6. При 8:6 за Румъния двата отбора смениха игралните полета. Хърватите изравниха при 8:8, но румънците вкараха две поредни точки и поведоха с 10:8, а малко по-късно и с 13:10. Гостите взеха тайбрека с 15:12 и съответно мача с 3:2 гейма.