Министърът на младежта и спорта в оставка Красен Кралев беше удостоен със званието Посланик на Европейския волейбол. Това стана по време на заседанието на Борда на Европейската волейболна конфедерация (CEV), което се проведе във Верона, Италия. 

Почетната титла получи и председателят на Хърватския олимпийски комитет Златко Матеша. Двамата бяха наградени със специални плакети от президента на CEV Александър Боричич преди Суперфиналите на Шампионската лига по волейбол, които се проведоха късно снощи (01.05).

Кралев и Матеша ще защитават интересите на голямото волейболно семейство на Стария континент пред европейските институции. Подобна титла CEV връчва за първи път в досегашната си история. Спортният министър на България благодари за огромната чест и се ангажира, както досега, да бъде сред най-големите застъпници за волейбола, който е един от най-обичаните спортове у нас.

По време на заседанието на Борда на CEV министър Красен Кралев и президентът на Българската федерация по волейбол Любомир Ганев потвърдиха готовността на страната ни да бъде един от домакините на Европейското първенство за мъже през 2023 г. 

България ще издигне съвместна кандидатура заедно с Италия, Северна Македония и Украйна. Окончателното решение ще бъде взето по време на следващото заседание на Управителния съвет на CEV. Кралев и Ганев изразиха увереността си, че отново ще бъдем домакини на голям волейболен шампионат. 

През последните години България показа отличните си възможности на организатор. През 2018 г., съвместно с Италия, бяхме домакини на Световното първенство за мъже. Срещите у нас се играха в София, Варна и Русе. Три години по-рано, отново с италианците, страната ни организира Европейското първенство за мъже. От 18 август до 4 септември тази година Пловдив ще бъде един от градовете-домакини на Европейското първенство при жените. Срещи ще се играят още в Белград (Сърбия), Задар (Хърватия) и Клуж-Напока (Румъния).

Красен Кралев и Любомир Ганев бяха специални гости по време на Суперфиналите на Шампионската лига по волейбол, които се проведоха във Верона. При жените титлата спечели италианският Караро Имоко (Конеляно), който победи с 3:2 гейма Вакъфбанк (Истанбул). При мъжете шампиони станаха волейболистите на полския ЗАКСА (Кенджежин-Кожле), които надделяха над Итас Трентино (Тренто) с 3:1.