Българската федерация по волейбол и съдийската комисия организираха първия семинар за съдии и технически делегати след старта на световната пандемия. От световната централа FIVB като инструктор пристигна Зорица Биелич. Тя е и секретар на съдийската комисия на CEV. 

Г-жа Биелич получи подарък от президента на федерацията Любо Ганев и от Пенчо Ангелов, председател на съдийската комисия към БФВ.

"Радвам се, че се събрахме тук – започна Ганев своето обръщение. – Още от 13 март, когато бях избран за президент, исках да направя среща със съдиите и делегатите. Целта е да предам какво искам аз и Управителният съвет да се случва във волейбола. Визията ни е до 2024 година. Една от основните ни цели е да създадем качествен продукт. Нашият спорт е красив, но трябва да го „облечем“ и да го направим по-представителен, по-интересен за телевизията, за феновете, за партньорите. Знаете, че не обичам думата спонсор. Това са фирми, които просто дават пари. А при партньорите има взаимен интерес. Искам те да се асоциират с продукта волейбол. Трябва да бъдем атрактивни, когато има домакинства на големи първенства, на мачове, на купи.  Държа общините да искат да приемат такива събития. Казвам събития, защото трябва да излезем от рамките просто на един мач. Волейболният двубой трябва да е черешката на тортата. За да постигнем всичко това, е нужна много работа. Съдиите и техническите делегати са изключително важна част. Един съдия би могъл да превърне посредствен мач в спектакъл. А и обратното – с 1-2 грешки може един спектакъл да стане мишена за скандали. Много е важно съдиите да израстват с всеки ден. Затова и подобни семинари ще правим поне два пъти годишно. Всички ще имат възможност да научат най-новите неща във волейбола и съдийството. Делегатите трябва да уеднаквят критериите при оценяването на реферите. Наша цел е да поставим волейбола на много по-високо ниво, а това може да стане само с участието на съдии и делегати", коментира той. 

"Смея да твърдя, че вие сте щастливи, защото председател на съдийската комисия в лицето на Пенчо Ангелов е и член на Управителния съвет и на когото имам пълно доверие. Реално вие ще имате думата в УС. Ще може да давате предложения, идеи. И затова срещата ни е твърде важна. Надявам се, че скоро ще се срещна и с арбитрите от по-ниските нива. Аз настоявам всеки да расте. Българският волейбол има нужна от подготвени хора. Искам тези, които знаят повече, да предават знанията си на тези, които знаят по-малко. В никакъв случай не трябва да се мисли, че някой може да ти седне на мястото. Има място за всички. Каквото е нужно като организация, ще бъде направено. Вече търсим партньор и за вашите екипи. Така ще има повече финансиране. Ще завърша с едно – ние всички сме един волейболен отбор. Всичко се прави за доброто на спорта ни. Сигурен съм, че скоро ще видим резултатите. Не искам на мачовете техническите делегати и съдиите да са от едно населено място. Не искам да има съмнение в приятелства. Няма лошо да се направи грешка. Важното е сгрешилият да чуе критиката и да я разбере. Само така се расте", добави той.

"Искам да изкажа огромна благодарност съм българската федерация и лично към Любо Ганев – каза Биелич. – В залата виждам мои приятели сред съдиите и делегатите. Драго ми е, че сега ще имаме възможност да коментираме събитията по време на пандемията. Много е важно да се придържате към хигиенните правила, обявени от CEV. Моля всички съдии и делегати да прочетат внимателно новите правила. Да изгледате видеоклиповете за новата ситуация. Да обърнете внимание на разликите. Вие сте един отбор и никой не трябва да се съмнява в него.“

"Благодаря на г-жа Биелич, че прие поканата на нашия семинар – каза Станислав Николов, административен директор на БФ Волейбол. – Той е изключително ценен. От доста години говорим, че трябва да направим такъв, но все нещо се случваше. В нейно лице имаме приятел на българските съдии, на българския волейбол. Всеки, който има необходимост, може да се обръща към нея като един изключително компетентен човек.“

След това г-жа Биелич превърна семинара в конструктивен диалог, в който съдии и делегати имаха възможност да задават въпроси как трябва да се процедира при специфични ситуации. Следващата подобна среща се планира веднага след Нова година.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.