Двама от лидерите на националния отбор на Куба по волейбол Райдел Ромеро Поей и Ясер Портуондо избягаха, научи Гонг!

Съставът на новия селекционер Орландо Самуел Блеквуд остана без най-силните си състезатели четири дни преди старта на Световната лига.

Поей и Портуондо са напуснали лагера на тима в Гранд хотел „Варна” и са в неизвестност. Голяма е вероятността те вече да пътуват към Италия.

Новината бе потвърдена от кубинския щаб и от вицепрезидента на БФВ д-р Митко Иванов.

Причина за бягството е проведена среща между двамата играчи с президента на Лубе Банка Мачерата и съгледвачи в морската ни столица. Като връзка между бегълците и тима от Апенините към момента се приема натурализираният преди години Анхел Денис, който от 3 години играе там.

Не за първи път се случва волейболисти да търсят политическо убежище в Италия, но за първи път случката се развива у нас.

„Хората от щаба на Куба ми потвърдиха, че Райдел Ромеро Поей и Ясер Портуондо са избягали. Те не играха и в днешната контрола с България. Сега ръководителите трябва да се обърнат към посолството си за мерки. Връзката Куба – Варна – Италия е очевидна, като се има предвид, че тук са хората на Мачерата,” каза пред Гонг д-р Митко Иванов, който е и изпълнителен директор на Световната лига у нас.

24-годишният Портуондо и 25-годишният Поей имат по 60 мача с националния екип на Куба, а за последно са играли за Сиудад Хавана в родината си.

Припомняме, че през декември 2001 година, по време на международния турнир по волейбол в Антверпен (Белгия) Анхел Денис, Ясер Ромеро, Лионеле Маршал, Йосвани Ернандес, Рамон Гато и Хорхе Луис Ернандес самоволно напуснаха лагера на кубинския отбор и поискаха политическо убежище. След това Международната федерация (FIVB) ги дисквалифицира с лишаване от състезателни права за 2 години. След този срок обаче голяма част от тях взеха италиански паспорти и заиграха на Апенините.

Куриозен е фактът, че сега за първи път кубинец ще дебютира за националния отбор на Италия. Анхел Денис, който последните три сезона е част от Лубе Банка Мачерата е в списъка с налични играчи на Джан Паоли Монтали, въпреки че в кариерата си има 212 мача с екипа на Куба.