Джан Паоло Монтали ще може да разчита на кубинец за мачовете на националния отбор по волейбол на Италия в Световната лига това лято. В списъка от 19 играчи фигурира името на Анхел Денис, който има 212 мача за Куба.

През декември 2001 година по време на международния турнир по волейбол в Антверпен (Белгия) Денис заедно с Ясер Ромеро, Лионеле Маршал, Йосвани Ернандес, Рамон Гато и Хорхе Луис Ернандес самоволно напуснаха лагера на кубинския отбор и поискаха политическо убежище. Международната федерация (FIVB) тогава дисквалифицира всички тези играчи с лишаване от състезателни права за 2 години. След изтичането на наказанието Денис игра за Иком Латина (2003/2004), а през последните три сезона бе част от италианския Лубе Банка Мачерата. Именно с Мачерата той стана първенец на Апенините за 2006 година, взе Супер Купата на Италия (2006), игра два пъти в турнира за Купата на Европейската волейболна конфедерация. Той е познат и на българските зрители от двубоите на Лубе Банка срещу Левски в последното издание на Шампионската лига.

Кубинецът, вече с италиански паспорт от 2004 година, се установи на Ботуша, като дори се ожени за световната шампионка на Италия от 2002 година Симоне Риниери. Анхел Денис е роден в Хавана на 13 юни 1977 година и е висок 194 сантиметра. Хобито му е да играе баскетбол и да гледа филми с Мел Гибсън и Джулия Робертс.

Денис е напът да влезе в историята на италианския волейбол като първия цветнокож играч играл в Скуадрата. Италия е съперник на България на Европейското първенство за мъже през септември в Москва.