Волейболистките на Сърбия не успяха да защитят титлата европейски шампион, като загубиха от Италия с 3:1 в Белград, предаде РТС. Италианките бяха по-отпочинали, по-силни, по-концентрирани и заслужено спечелиха злато. Сръбският отбор остана с утешителния сребърен медал, шести в историята на континенталните първенства.

Малко не достигна на Сърбия да спечели златен медал на европейското първенство за трети пореден път, но Италия бе по-добрия отбор на големия финал.

Водени от блестящата Паола Егону, италианките достигнаха до третия златен медал на континенталните първенства в историята, общо осми медал за италианския волейбол за жени.

"Щарк Арена“ имаше възможност да посрещне и подкрепи сръбските волейболистки, които останаха без злато това лято, след като спечелиха бронзов медал на Олимпийските игри в Рио.

Италианките успяха да спрат най-добрата играчка в света Тияна Бошкович, докато играта на сръбския тим не бе на ниво европейски и световни шампиони.

Сърбия спечели първия сет след страхотна битка, но и благодарение на отличната игра на нейните средни блокери, преди всичко Милена Рашич.

Италианките бяха съсредоточени върху спирането на Тияна Бошкович, което бе използвано от Мая Огненович, която форсира атаката от центъра.

Тияна обаче имаше своята точка на финала и със силна забивка даде предимство на Сърбия от 1:0 (26:24).

Италианките влязоха във втория сет по-силни и задържаха две точки предимство в по-голямата част. Сърбия все пак стигна до обрат в финала на сета, но не успя да използва предимството при 22:20.

Последва серия на италианките, така че резултатът бе изравен на 1: 1 (22:25).

Сръбските волейболистки започнаха много добре третия сет и поведоха с 10:6, а след това сякаш спряха да играят.

Италианките бързо стигнаха до изравняване, а след това и до преднина, която увеличиха до края на мача и стигнаха до обрат - 1: 2 (19:25).

Сякаш умората завладя сръбския отбор, италианките играеха все по-добре, докато мотивацията на отбора на Зоран Терзич рязко спадна.

Паола Егону бе неудържима, блокът на италианския тим започна да работи, така че съперникът бързо спечели убедително предимство в четвъртия сет.

Италианките не обърнаха внимание на голямата подкрепа за сръбския отбор от над 20 000 фена в „Щарк Арена“ и успяха да спечелят убедително четвъртия сет (25:11) и да стигнат до триумфа и титлата на европейския шампион.

Турция спечели бронзовия медал на първенството, побеждавайки Холандия с 3: 0.