Легендарният американски треньор Дъг Бийл се кандидатира за президент на Международната федерация по волейбол FIVB. Бившият селекционер на САЩ и настоящ главен мениджър на Американската централа обяви, че ще бъде един от кандидатите за заместник на Вей.

Дъг Бийл бе начело на САЩ в периодите 1977-1984 и 1997 - 2005 година като американците станаха олимпийски шампиони през 1984-та. Бийл е част от Волейболната алея на славата, а в средата на 80-те години наложи коренни промени в правилата на волейбола.

Към момента освен Бийл официалното си желание да поемат управлението на колективния спорт в цял свят са обявили настоящият президент на Европейската волейболна конфедерация CEV Андре Майер и шефът на бразилската централа Ари Граса.

Дъг Бийл обяви официално кандидатурата си в града, в който не само изгради международна си репутация като треньор, но и където стигна до олимпийския златен медал. Зад неговата кампания „Дъг Бийл – следващият президент на FIVB” застават всички във волейбола в САЩ, както и местният олимпийски комитет. Обявяван за един от най-големите мечтатели за волейбол, Бийл е амбициран да използва своя международен опит. Той започва като играч, а след това се мести в елитната треньорска гилдия и в момента е изпълнителен директор на Американска волейболна федерация. Свързан е и с NORCECA (Северно, Централно Американска и Карибска волейболна конфедерация).

При обявяването на своята кандидатура Бийл заяви: „Волейболът има най-голям потенциал за растеж и разширяване. Моята визия за бъдещето започва с националните федерации и осигуряване на техния потенциал се реализация - те са в основата на семейството на волейбола".

Изборът на нов президент на FIVB ще бъде на световния конгрес на централата от 19-ти до 21-ри септември тази година в Анахайм (Калифорния).