Днес легендата на световния волейбол Андреа Джани празнува своя 50-годишен юбилей. Джани бе изключителен състезател, като печели множество трофеи с националния отбор на Италия.

Сега той се опитва да се докаже и като треньор, като в момента ръководи един от най-добрите отбори в Италия, Модена Волей, а също така е и национален селекционер на Германия. На рождения си ден, Андреа Джани говори откровено за живота, за успехите и разочарованията, за бъдещето на волейбола и пандемията от коронавирус.

„Току-що ме информираха, че в края на юни започваме подготовка с националния отбор на Германия, а това определено ме радва, надявам се, че и в Италия скоро спортът ще заеме своето достойно място.  Пандемията е катастрофа за световния спорт, за всички е трудно, но аз смятам, че никой не може да живее без спорта, особено  тези, които го обичаме толкова много. Да, има и други приоритети сега, но спортът носи радост на хората, дава страхотни емоции, а не можем да пропуснем и конкуренцията", започна той. 

 "Като състезател наистина постигнах много и мога да бъда изключително благодарен за това. Успях да спечеля 3 последователни световни титли с Италия, между 1990 и 1998 година. Нещото, за което съжалявам най-много е, че не можах да спечеля олимпийско злато, участвах на цели 5 олимпиади, но се утешавам, че в спорта и в живота не можеш да имаш всичко. Например футболист от световна класа като Ибрахимович никога не спечели Шампионска Лига, просто това е закономерност, не можеш да имаш всичко".

"Спокоен съм за бъдещето на волейбола, знам, че за някои отбори ще бъде много трудно, но ситуацията в Модена е напълно спокойна. Ние имаме страхотен президент в лицето на Катя Педрини, тя определено е креативна и има много идеи.  Волейболът е за феновете и всички трябва да работим за тях. Определено на 50 не се чувствам стар, амбициран съм за работа, но за да може треньорът Джани да надмине играча по успехи, трябва да работя още много“, заяви легендата.

Автор: Делян Калинков