Данчо Лазаров е сред десетината разпитани при разследването за длъжностно присвояване във волейболната федерация. Президентът на БФВ е разпитан като свидетел на този етап, каза за БГНЕС говорителят на Софийска градска прокуратура (СГП) Румяна Арнаудова.

Прокуратурата образува досъдебно производство, след като държавната финансова инспекция установи нарушения и изпрати докладът си за тях на държавното обвинение. Така разследването, което започна още през август миналата година продължава, но вече близо година се води срещу неизвестен извършител. Делото е в срок - два пъти е било удължавано досега с по 4 месеца, обясни говорителят на СГП.

По него разследващите назначили съдебно-счетоводна и икономическа експертиза, но тя се оказала непълна и заради това е назначена допълнителна. Въпросът, на който прокуратурата чака отговор е: на какво основание са преведени парите и по коя, респективно чия банкова сметка е станало това. "Едва след изготвянето на тази експертиза делото отново ще се докладва на прокурора, за да прецени той достатъчни ли са доказателствата за повдигане на обвинение на конкретно лице, ако има такива, разбира се", обясни Румяна Арнаудова.

Тази експертиза е много важна за прокурора, а от държавното обвинение се надяват да приключи до края юни.

БГНЕС припомня, че на 23 август миналата година прокуратурата образува досъдебно производство и на практика е започнало разследване за длъжностно присвояване, след като получи материалите за финансовата инспекция във волейболната федерация. В рамките на разследването ще се изяснява и това дали са извършени престъпления във връзка с прилагането на Закона за обществените поръчки. Наблюдаващият прокурор още тогава прие констатациите в доклада за извършена финансова инспекция на волейболната федерация от Агенция за държавна финансова инспекция. "На този етап те са приложили и доказателства към своите констатации и колегата е приел, че има достатъчно данни, за да започне разследване", обясни зам.–градският прокурор на София Божидар Джамбазов.

Само три дни преди това от Агенция за държавна финансова инспекция заявиха, че за установените нарушения копие на доклада за извършена финансова инспекция в БФВ ще бъде изпратено на прокуратурата.

Нарушенията са за непроведени обществени поръчки на стойност 1, 465 010, 47 лева без ДДС. Това са нарушения за непроведени обществени поръчки по реда на закона за обществени поръчки и наредбата за възлагане на малки обществени поръчки. От Агенцията разкриха, че за тези нарушения са съставени 10 акта за административни нарушения, шест, от които са директно към президента на федерацията Данчо Лазаров, а четири са към БФВ като юридическо лице. В тези поръчки влизат закупуване на самолетни билети, медикаменти и медицински консумативи за националните отбори, хотелиерски и ресторантьорски услуги, закупена спортна екипировка и ползване на автомобили.

Освен това са установени и други нарушения като несъответствие между сумата, която БФВ е отчела като приход от Световната лига през 2011 година. Федерацията е отчела, че е получила 541 607 долара, но на официалната интернет страница на FIVB пише, че сумата, която трябва да получи България е 1 116 000 долара. От Агенцията са поискали обяснение за разликата, но от волейболната федерация са отказали да предоставят документи, с които да обяснят разликата за сумата, която е постъпила като приход. /БГНЕС