Мнозина специалисти и анализатори определиха за недопустима загубата на България от Словения на Европейското първенство по волейбол още на 1/8-финалите. Но се оказа, че явно срещу себе си "лъвовете" са имали един от скритите претенденти за трофея. 

Това на свой гръб изпита и шампионът на Стария континент от преди две години Русия, който беше помлян от слвоенската вихрушка в Любляна. "Сборная" беше пометена със същия резултат, с който това се случи и на България. Един от четирите домакина на шампионата надделя с 3:1 (25:23, 25:22, 21:25, 25:21)

Така словенците се класираха за полуфинал на Европейското, като това им се случва за втори път в историята. Първият беше преди четири години в София, когато стигнаха дори и до финала, но го загубиха. Сега със сигурност са се устремили към нови висоти.

Словенците обърнаха традицията си срещу този съперник, тъй като не бяха печелили гейм в четири мача срещу него на еврофинали, включително и при загубата с 0:3 в груповата фаза на надпреварата. Но сега не просто взеха гейм, но и целия мач.

Най-резултатен за успеха беше Тиме Урнаут с 13 точки. За Русия с 20 точки се отличи Виктор Полетаев. На полуфиналите изненадата в турнира ще срещне друг от европейските волейболни колоси - Полша, отстранил по-рано Германия.