България е едва петата държава в Европа, която получи честта да бъде домакин на едно от най-престижните събития в календара на CEV - жребия за Шампионската лига (мъже и жени) и съпътстващата Европейска Волейболна Гала.

Дълги години церемонията се провеждаше във Виена. През 2014 година в австрийската столица българската националка Емилия Николова бе отличена от всички нови лица в най-класния волейболен турнир за „Дебютант на годината в Шампионската лига“ заради отличните й изяви с италианския „Просеко Док-Имоко“ (Конелиано) в първия й сезон в най-престижната надпревара.

Европейска волейболна гала - Емилия Николова

източник: БФВ

След 2015 г. ръководството на Европейската конфедерация взе решение да внесе разнообразие и да повери форума на други държави от Стария континент.

Така през 2016 г. домакин на церемонията по тегленето на жребия и Европейската Волейболна Гала стана Рим (Италия). На нея също имаше българско присъствие сред наградените. Бившият ни национал и капитан на мъжкия национален отбор Владимир Николов получи приз за цялостен принос към волейбола.

През 2017 г. организатор на събитието бе Москва (Русия), а през 2018 г. Будапеща (Унгария) прие церемонията.

През настоящата 2019 г. ЦЕВ повери това изключително важно и грандиозно събитие на Българска федерация по волейбол, като целият европейски елит във волейбола пристига в София.

Жребият за Шампионска лига ще се проведе днес (25 октомври) от 18:00 часа в зала "Киото" на хотел "Маринела". След 19.30 часа в зала "София" започва и Волейболната Гала на CEV, на която ще бъдат отличени и някои от големите звезди на европейския и световен волейбол.

Сред официалните гости е цялото ръководство на Европейската волейболна конфедерация, президенти и представители на близо 60 клуба в Европа, както и волейболни легенди като Франческа Пичинини (Италия), Виктория Рава (Франция), Неслихан Демир (Турция) и Бас ван де Гор (Холандия).


 


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.