Смут настъпи в националния отбор по волейбол 20 дни преди началото на Световната лига. Една от основните фигури в състава - 25-годишният посрещач Николай Пенчев, отказа да тренира и поиска от селекционера Пламен Константинов да не участва в мачовете от Световната лига. Това стана само седмица след спечелването на турнира "Хуберт Вагнер", където Пенчев игра на много високо ниво. 

Официалната версия е професионално прегаряне. Посрещачът бил изтощен след тежкия сезон в Полша и имал нужда от известно откъсване от залата. Това беше потвърдено и от селекционера Константинов, но източник от отбора разкри, че има проблем с Пенчев, като посъветва ситуацията да не се преекспонира.  На пръв поглед всичко на Пенчев му е наред. В националния отбор играе блестящо и се превръща в основен играч, подписа договор със СКРА Белхатов за следващия сезон в Полша, а в личен план също не може да се оплаче, тъй като има връзка с красивата моделка Рая Пакова, пише вестник "7 дни спорт".

"Ники помоли за почивка, защото не се чувства добре психологически. Според мен става въпрос за натрупване на напрежение. Не му се стои в залата, волейболът му идва в повече в момента. Имаше тежък сезон в Полша, бъзикаха го цяла година и го държаха на пейката, защото не искаше да преподпише с Асеко Ресовия. Това сподели с мен като проблем, но не искам да говоря от негово име. Ако има какво да каже - нека да го каже сам. Проведохме двучасов разговор и се надявам да помисли на спокойстви е да промени решението си, защото ни е нужен", коментира Пламен Константинов пред "7 дни спорт".

Мениджърът му Константин Тюфекчиев добавя, че Ники е поискал да отсъства между седмица и десет дни, за което е получил разрешение.