„Той е символ на цяло едно поколение”, пише на почетния плакет на Димитър Златанов от приемането му в Залата на славата в град Холиоук в щата Масачузетс.

Волейболист номер едно у нас на всички времена показа плакета, златен пръстен със символите на играта и свитък с първите правила на волейбола от Уилям Мортън, при първата си срещата с журналисти, след като бе приет в Залата на славата в Щатите.

„Вълнението бе изключително голямо, като на бенефисния ми мач, устата ми беше пресъхнала, за минута влизаш в историята. Церемонията, галавечерята и посрещането бе като на знаменитост, американците уважават изключително много българския волейбол. И в Холиоук и тук казвам „благодаря за признанието, че съм първият българин в Залата на славата”, поласкан съм, надявам се, че ще има и други, които ще ме последват. Вярвам, че ще има, дано да бъдат забелязани от комисията. Закичиха ме с цветя като за сватба”, сподели Димитър Златанов, който през март чака второ внуче.

Радосната новина идва от сина му Христо Златанов, който живее в Италия и е волейболист на Копра Пиаченца от Серия А.

Организаторите са правили много опити за връзка със Златанов, но не са успели да се свържат с Българската федерация волейбол, като чрез българин те са го уведомили, че е избран със 70% вот да влезе в Залата на славата, където е изписано, че първите волейболни федерации, които са основани през 1922 година, са тези на България и Чехия.