Легендата на българския волейбол Димитър Златанов вече е в САЩ, научи Гонг. След като през 2007 година той стана първият българин приет в Залата на славата в американския град Холиоук, щата Масачузетс, сега „Волейболист №1 на България за всички времена” отново влиза в това специално място.

Световният вицешампион от София`1970 година и олимпийски вицешампион от Игрите в Москва през 1980 година, получи специална покана да присъства на церемония за приемане на нови членове в залата.

Роденият в Ихтиман Димитър Златанов замина вчера по обед за САЩ и ще има 10-тина дни подготовка и свободно време преди самото събитие. Преди 5 години най-добрият нападател в света за 1970 година попадна сред 25-те най-добри волейболисти в света на 20-ти век и получи място в Залата на Славата заедно с още петима велики състезатели и треньори -Андреа Гардини (Италия), Карлос Нузман (Бразилия), Боб Четвъртлик (САЩ), Кери Потърст (Австралия), Юан Веймин(Китай).

Златанов пак в Залата на Славата

източник: Gong.bg, архив

Приемът на нови членове ще бъде на 20 октомври в Холиоук, където през 1895 година учителят по физкултура Уилям Морган поставя началото на волейбола. Наследници в това признание на Златанов ще бъдат изненадващо само разпределители - Петер Бланже (Холандия), Майк Дот (САЩ), Джеф Сторк (САЩ), Маурисио Лима (Бразилия) и Ирина Болдакова (Русия).

Преди заминаването си Димитър Златанов сподели пред Гонг, че следващите 10 дни ще посети няколко колежа в САЩ, ще се види със свои колеги и ще се запознае отблизо с американския волейбол, който въпреки че няма първенство, постига невероятно успехи на национално ниво.