Бившият европейски клубен шампион Зенит пристигна по обед в България без старши треньора си Владимир Алекно. Изненадващо бившият наставник на националния тим на Русия бе отписан от групата на тима за идването у нас. Лекарят на руснаците Юрий Трегубов каза пред Гонг, че причината е това, че Алекно се е разболял от ангина заради студеното време в Казан – минус 35 градуса.

Зенит ще играе срещу ЦСКА и без част от най-големите си звезди: двамата олимпийски шампиони със САЩ Лой Бол и Крейтън Стенли, а също така без либерото Алексей Вербов и посрещача Сергей Тетюхин.

Утре от 19:30 часа първенеца в Шампионската лига и настоящ лидер в Група Б ще излезе срещу червените под ръководството на пом.треньора Александър Серебренков. В Русия Алекно е воден като главен треньор, а Серебренков – старши треньор.

Съставът от Казан вече си осигури преминаването на тази фаза на Шампионската лига, а успех на ЦСКА може да означава продължаване още евромачове или в най-престижната клубна надпревара или CEV Cup.

В 12-те играчи на Зенит, които вече са в Самоков има също известни волейболисти. Сред ръстовите казанци на летището впечатление направиха Черемишин, Панталеймоненко, Бабичев, Абросимов, Аналиков, Гаркушенки, Богомолов и Куликовски.

Владимир Алекно не се пристигна в България, където преди години стана шампион с Левски Сиконко. Като състезател е защитавал цветовете на Минск, ЦСКА Москва, Асти, Сполето, Кан, Тур. От престоя му във френския Тур датира приятелството с Радостин Стойчев, с които освен като съотборници след това станаха и треньорски щаб. Алекно работи пет години в Тур, спечелвайки бронзовите медали през 2001 година, сребро през 2003 година и накрая шампионската титла през 2004 година, като междувременно печели и Купата на Франция през 2003. Отборът от Казан пък е третият клубен тим в кариерата му, като след френския му период отива наставник на Матей Казийски и Теодор Салпаров в Динамо Москва, с които станаха шампион на Русия през 2006 година.

„Владимир Алекно остана в Русия заедно с някои от играчите, които са преуморени. Доста мачове и натоварвания ни се събраха в последно време. Решихме затова да предприемем тази промени в състава. Бол, Стенли, Тетюхин са опитни, но и по-възрастни състезатели. При тях натовареността оказва по-сериозно влияние. Дадохме им специални програми за подготовка за следващата фаза на Шампионската лига и руското първенство. Идваме, за да победим! Имаме задача да играем добре в България. Можем да победим с играчите, които водя. Силната ни страна е атаката.работим върху това и нападението е големият ни плюс. За ЦСКА мога да кажа, че е силен отбор, но може да е нестабилен в игра. Ние сме по-концентрирани” каза пред Гонг на аерогара София пом.треньорът Александър Серебренков.

Зенит Казан ще проведе своята тренировка на българска земя довечера от 19 до 21 часа в Арена Самоков.