За първи път Славина Колева (Казанлък Волей) намери място в женския ни национален отбор. Посрещачката, която бе обявена за MVP на женското първенство в България, е сред 12-те момичета на Марчело Абонданца за Европейска лига`2013. За разлика от миналата година обаче, когато правилникът разрешаваше 14 състезателки, през настоящото издание на надпреварата за турнирите пътуват само 12 състезателки, съобщава bgvolleyball.com.

Три от обявения разширен състав - Гергана Димитрова, Мира Тодорова и Жана Тодорова са с девическия национален отбор на България, който под ръководството на Димо Тонев се готви за Световното първенство в Чехия. Диагоналът Емилия Николова (Конеляно, Италия) получи контузия и ще пропусне от надпреварата.  Впоследствие бяха освободени разпределителката Цветелина Николова (Алби, Франция) и либерото Патрисия Йончева (ЦСКА). Последна, след контролите със Сърбия от състава отпадна и другата състезателка на поста либеро Ивелина Монова (Марица).

Волейболните ни националки заминаха за Турция, където в петък (14 юни) стартират участието си в Европейската лига. Нашите ще пътуват с автобус, като се минава през Истанбул, а след това се взима и ферибот за Бурса. Нашите са в предварителна група А на турнира, като съперници на родните волейболистки в потока са отборите на Турция, Румъния и Чехия. Регламентът предвижда всяка една държава ще бъде домакин по един път, като се играе на турнирен принцип, по системата всеки срещу всеки. Първият турнир е в турския град Бурса от 14 до 16 юни. Следват два турнира в Унгария  (21-23 юни) и Румъния (20-30 юни), като последният е домакинството на България във Варна  (4-6 юли). България ще бъде домакин на финалната четворка на Европейската лига, която ще се проведе на 12 и 13 юли в морската ни столица. Форумът е изключително важен тъй като първите два тима добиват право за участие в Гран При`2014. Целта пред нашите момичета е достигане до финал в Лигата, което ще ни гарантира продължаване на участието ни в Гран При и за следващия сезон.

Съставът на България и Марчело Абонданца за Европейската лига:

Разпределители:

Диана Ненова (Локомотив - Баку, Азербайджан)

Лора Китипова (Алианц МТФ - Щутгарт, Германия)

Крайни нападатели:

Десислава Николова (Волей Соверато - Соверато, Италия)

Добриана Рабаджиева (Рабита - Баку, Азербайджан)

Елица Василева (Амил - Кампинас, Бразилия)

Мария Каракашева (КСМ Букурещ - Букурещ, Румъния)

Славина Колева (Казанлък Волей, Казанлък)

Центрове:

Габриела Коева (Бешикташ Бахчешехир Юниверситеси - Истанбул, Турция)

Страшимира Филипова (Уралочка-НТМК - Екатеринбург, Русия)

Христина Русева (Телеком - Баку, Азербайджан)

Цветелина Заркова (АГЕЛ - Простейов, Чехия)

Либеро:

Мария Филипова (Локомотив - Баку, Азербайджан)