В петък започва женския еквивалент на Световната лига по волейбол при мъжете - Световното Гран При. Надпреварата включва най-добрите 32 отбора в света, а добрата новина е, че сред тях е и националният тим на България.

Това е 25-о издание на комерсионалния турнир, а той ще продължи точно месец - от 7 юли до 6 август, когато в Нянджин (Китай) трябва да научим името на новия шампион след изиграването на мачовете от финалния кръг в Група 1.

Във въпросната Група 1 са събрани 12-те най-добри отбора като форматът при тях е сходен на този в Световната лига. В хода на три седмици отборите се разделят в 9 различни групи от по 4 отбора и в рамките на мини турнира играят с всеки от останалите три. Така може да се получи някой отбор да играе с друг по повече от един път, а в същото време да не играе с друг.

В крайна сметка резултатите от деветте мини турнира се събират в общо класиране, в което петте най-добри отбора се класират за Финалната шестица, на която осигурено място има домакинът Китай. Последният в класирането на 12-те пък може да отпадне в Група 2, ако победителят от второто ниво отговаря на критериите на FIVB.

Именно във втората група са и "лъвиците" на България като в нея регламентът е идентичен. В първия си турнир, който е от Група А2, България ще бъде домакин в Русе на Германия, Казахстан и Корея.

В същото време битките в Група 1 се откриват с турнири в Турция, Китай и Холандия. В Турция се срещат домакините, Бразилия, Белгия и Сърбия. В Холандия компания на "лалетата" ще правят Доминиканска република, Япония и Тайланд. Безспорно най-силният турнир пък ще бъде в Куншан (Китай), където настоящият олимпийски шампион ще се срещне с шесткратния победител в Гран При САЩ и европейските грандове Русия и Италия.

Каналите на Mtel Sport ще предават всички най-интересни двубои от турнира, както и Финалната шестица в Нянджин между 2 и 6 август.

Именно турнирът в Куншан пък ще бъде в центъра на вниманието в ефира на Mtel Sport 1 в първия уикенд на Световното Гран При. Всички 6 мача от турнира в група B1 ще бъдат излъчени - по два в петък, събота и неделя. Освен това в събота зрителите на спортната телевизия ще имат възможност да гледат и дербито от другата група между Бразилия и Сърбия.

Ето и началните часове на мачовете:

Петък, 7.07
10:00 САЩ - Русия
14:00 Китай - Италия

Събота, 8.07
10:00 Италия - САЩ
14:00 Китай - Русия
16:30 Бразилия - Сърбия

Неделя, 9.07
10:00 Русия - Италия
14:00 Китай - САЩ