Волейнационалка пред прекратяване на кариерата си заради неуредици с клуб

Симона Минкова източник: Ивайло Борисов

Симона Минкова източник: Ивайло Борисов

Талантливата варненска волейболистка Симона Минкова е на път да прекрати кариерата си едва на 16 години. Причината е неуредици с настоящия й клуб Казанлък Волей. 
Талантът на Спартак Варна преминава в тима от Казанлък от формацията на Олимпийски надежди, където играе в продължение на две години. 

След разпада на своебразната национална гарнитура, в която са събрани най-добрите волейболистки, родени 1999/2000 година, треньорката Десислава Величкова преминава в Казанлък Волей и води със себе си 8 състезателки, между които и Симона.

Варненката има предложения и от ЦСКА, Левски и Славия, но решава да продължи кариерата си с треньорката, с която е работила до момента. В последствие Симона получава травма в коляното, която не й позволява да се готви и участва в мачовете пълноценно.

"Започнахме с женския отбор на Казанлък и понеже сме по-малки, правехме грешки, което бе нормално, тъй като тепърва започвахме да тренираме. Още преди да дойда в Казанлък усещах болки в дясното коляно, но не бяха толкова силни. След като започнахме да тренираме по-сериозно, те се усилиха. Казах на треньорката за проблема с коляното, но тя не ми обърна внимание. Смяташе, че това е от килограмите и ме съветваше да слагам лед. В последствие болките станаха толкова силни, че след мач дори не можех да ходя. Коляното ми се подуваше. Когато казвах, че имам проблем, Величкова ми отговаряше, че се преструвам и си търся оправдания, защото ме мързи да тренирам. Продължих да се готвя наравно с отбора, но болките станаха нетърпими", каза Симона.

След като не среща разбиране от клуба, националката се обажда на баща си. 

"През февруари Симона ме потърси силно разстроена. Докато беше в София две години, нито веднъж не се е обадила да се оплаче от нещо. Обясни ми, че има силни болки в коляното и не може да тренира, а от клуба не й обръщат внимание. Веднага отидох да я взема. В последствие проведох разговор с изпълнителния директор Деко Григоров, който ме увери, че много държи на нея, защото е талантливо дете и желае тя да се върне в отбора. Послушахме го и дъщеря ми отново започна да тренира с тима, но през следващите четири месеца, нещата продъжиха постарому. Никой не обърна внимание на контузията й. Нито направиха резонанс, нито й предписаха облекчен режим на трениране или някакво възстановяване. Караха я да играе с контузия в мачове от републиканското първенство. След всичко това в началото на лятото взехме решение да си я приберем във Варна, защото в крайна сметка за нас, като родители, най-важното е здравето на детето. Вече близо пет месеца откакто се е прибрала, никой не я потърси и не демонстрира някаква заинтересованост относно състоянието й", коментира бащата на Симона Пламен Минков. От клуба хвърлят вината върху треньорката Десислава Величкова, която вече е освободена от поста.

Междувременно през лятото варненката получава повиквателна за националния отбор, за участие в Балканиада, но я отказва заради травмата.

Във Варна младата състезателка прави изследване с ядрено-магнитен резонанс, което показва възпаление на сухожилието. Докторът й назначава минимум три месеца почивка, а след това трябва да се направи повторен резонанс, за да се види как върви възстановяването. Необходимо е да се поставят три инжекции с кръвна плазма, които струват 1000 лева, но ако това не помогне, проблемът трябва да се реши с операция. "В момента Симона се чувства по-добре, започна да тренира във фитнеса и да прави походи в местността около Аладжа манастир. Ходи и на рехабилитация. Въпреки това специалистите казват, че поне още три месеца ще се възстановява. След месеца-два ще направим нов резонанс, за да видим как върви възстановяването. И евентуално ще поставим трите инжекции с кръвна плазма, които ще са за наша сметка. Въпреки че това е ангажимент на клуба според договора. Договорът между Симона и Казанлък Волей няма финансови параметри, тъй като не може да подпише професионален контракт, докато не навърши 18 години. Настоящото споразумение е с учебно-тренировъчен характер, но я задължава, след като стане пълнолетна, да подпише първия си професионален договор с клуба от Казанлък. Ние сме прекратили контракта едностранно, поради неизпълнение на клаузата, в която се казва, че те са длъжни да я лекуват, а не го правят. Но това не означава, че договорът е прекратен от тяхна страна, ни обясниха юристите от Федерацията, когато ги потърсихме за становище по казуса. Последният ни разговор с президента на Казанлък Волей Васил Аргиров бе преди около месец и половина. Тогава той ни увери, че ще се обади да каже официално какви финансови претенции има клубът, за да получим правата на Симона. Но до този момент никой не ни е потърсил", допълни Пламен Минков.

Родителите на талантливата волейболистка искат да получат правата, за да може, след като се възстанови, дъщеря им да продължи кариерата си в друг клуб. "Нашата цел не е да създаваме конфликти. Искаме само дъщеря ни да продължи да играе волейбол, защото това е и нейното желание. Няма да позволим на никого да съсипе кариерата й", каза бащата на състезателката.

От клуба търсят за правата на състезателката 10 000 лв., които са заплатили на Спартак Варна, за да привлекат три техни волейболистки, една от които е Симона. Трансферът е станал в замяна на 10-дневен лагер на варненския клуб в Казанлък, разноските за който са поети от ръководството на домакините. Предвид тежкото финансово състояние на Спартак те няма как да възстановят сумата. 

Освен въпросните 10 000 лв., от Казанлък Волей искат още 3000 лв. за едногодишния престой на състезателката в града. 

"В договора за трансфер на Симона има клауза, че при евентуална продажба в друг клуб, Спартак ще вземе 50% от сумата. Тъй като Спартак не може да заплати исканата сума, за да получим правата на Симона, се налага ние да издължим тези пари. В договора обаче е уточнено, че от Казанлък Волей са длъжни да й осигурят всички условия, а тя от своя страна да тренира и да се състезава за тима. Пише още, че при контузия тя незабавно трябва да уведоми ръководството на клуба, тя го прави, но те не й обръщат внимание. Преди десетина дни пуснахме жалба до трансферната комисия, като сме описали всички тези подробности, приложили сме и документите от изследванията й. В 30-дневен срок трябва да ни отговорят. След това ще се обърнем към апелативната комисия, ако и това не помогне, отиваме на съд. Вече водим разговор с адвокат и предстои да се запознае с всички документи по случая", обобщи Пламен Минков.

Още две състезателки от Шумен (близначки) са напуснали клуба заради недобро отношение, каза още бащата на Симона. Едната е прекратила кариерата си, а родителите им са заплатили 4000 лв., за да вземат правата на сестра й, която в момента играе за друг клуб.

Изпълнителният директор на Казанлък Волей Деко Григоров отказа коментар по казуса със Симона. "Не виждам смисъл, а и не желая да говоря с вас по този въпрос. Приготвил съм всички материали по случая със състезателката и ще ги предоставя там, където трябва", лаконичен бе Григоров.

профилна снимка

*Коментирай конкретната статия и използвай кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание!

 
волейбол Казанлък Волей

БГ Волейбол