Волейболното първенство на България стартира на 24 октомври по схемата от миналата година.

Национална волейболна лига ще бъде съставена от 12 отбора, разделени в две шестици – Супер и Висша лига. Два големи отбора ще имат и сателити – ЦСКА със сателит Монтана и Марек със сателит Перник.

Шампионатът ще стартира с три турнира:

- в Кърджали - с отборите на ЦСКА, Черно море, Арда и Славия;

- в Монтана - с Марек Юнион Ивкони, Пирин Балканстрой (Разлог), Монтана и Перник;

- в Казанлък - с ЛукОйл Нефтохимик, Левски Сиконко, Русе и Казанлък.

Подробностите от президента на НВЛ Краси Илиев:

- Волейболното ни първенство ще стартира на 24 октомври с 12 отбора. Чрез турнир ще се определят две шестици. Както миналата година, така и сега, първата шестица ще бъде Суперлига, а втората – Висша лига. Програмата е съобразена с евроучастиците ЦСКА, Марек и ЛукОил Нефтохимик.

- Освен турнира АтароКлима ще направим и още един. Схемата на провеждане на първенството се запазва, защото според нас е успешна. Имаше и други идеи, но останахме на изпитаната. Въвеждаме само ново финансиране – освен първите шест отбора (тези от Суперлигата), от предстоящия сезон ще се финансират и следващите два (първите два от Висшата), тоест стават осем клуба. Това е стимул към отборите да направят добро класиране. Във втората група също ще направим един турнир за първите четири от втората шестица, който да фиксира 7-ия и 8-ия тим.

- По програмата предвиждаме шампионата с плейофите да приключи около 24 април. След това ще има Купа България и около 5-6 май всичко ще приключи.

- Клубовете на Монтана и Перник са сателити съответно на ЦСКА и Марек, защото са подпомагани от тях и искат да покажат добър волейбол и ще подготвят добра школа.

- Тази година всичко ще бъде по правила и правилник.

- Не очаквам изненади след тези три турнира и утвърдените ни шест клуба смятам, че ще продължава да бъдат във Висшата лига.

- Това, че стартирахме подготовка и организация по-рано в сравнение с миналата година, ни дава известно предимство да можем да сключим още договори, включително и с телевизия за поне 40 срещи. В момента водим преговори с БНТ, миналата година имахме предложения от още две телевизии.