Женският отбор по волейбол на Марица Пловдив се събра днес в зала Лаута за началото на своята подготовка за новия сезон, в който, освен защита на шампионската титла на България, на "жълто-сините" предстои и историческо първо участие в Шампионската лига на Европа.

Стана ясно, че освен бременната Таня Събкова (вече Петкова), сезона по същата причина ще пропусне и досегашната капитанка на Марица Ана Радичева. Така треньорският щаб на шампионките вече е в очакване на двойна радост, тъй като и старши-треньорът Иван Петков, и неговият помощник Иван Радичев се стягат в близко време да сменят пелени и да друсат бебешки колички. Нов капитан ще поведе пловдивчанки на нов шампионски поход и съвсем логично това е най-опитната състезателка на отбора Радосвета Тенева.

В тренировката се включиха и новите попълнения на тим Габриела Цветанова и Кристина Чешляр. Селекцията на Марица обаче все още не е финализирана и се търсят нови попълнения. Освен състезателките, които със сигурност ще играят за Жълто-сините през предстоящия сезон, с отбора тренират и такива, които евентуално ще подсилят състава на Раковски (Димитровград). В заниманието не участваха състезателките, ангажирани с различните национални гарнитури, но пък към тренировката се присъединиха Марина Ковачева, за която тепърва ще се уточнява къде ще продължи кариерата си, както и волейболистката на ЦСКА (София) - пловдивчанката Симона Димитрова.

От десетдневна командировка в мегаполиса Лос Анджелис се завърнаха старши-треньорът на женския волейболен отбор на Марица (Пловдив) Иван Петков, кинезитерапевтът Николай Касабов и мениджърът на клуба Борис Халачев. Те се присъединиха към лагера на женския национален отбор на САЩ, за да почерпят ценен опит директно от работата на световните шампионки, водени от легендарния Карч Кирали. Петков, Касабов и Халачев присъстваха на седем от тренировките на американките, които се готвят за предстоящите Олимпийски игри в Американ Спортс Сентър в Анахайм.

Имаха възможност и да разговарят директно с Кирали, единствения човек, печелил олимпийското злато и във волейбола, и в плажния волейбол, обявен от ФИВБ за най-великия волейболист на 20-и век. "Радвам се, че имахме този шанс, защото аз имах въпроси от спортнотехническо, техническо и тактическо естество, на които търсех отговорите точно на това място", каза наставникът Петков пред volleymaritza.bg.

"Естествено видях доста неща, които ми харесаха. Тази визита ни помогна да актуализираме нашите професионални знания. Това, което се прави там, е на едно наистина много високо ниво. Дай боже, това, което ние видяхме, да ни помогне в нашето развитие като треньори и като специалисти и най-вече да можем да го приложим в нашата работа. Разговаряхме с Кирали, чието име говори достатъчно. Той и неговият щаб се отнесоха с нас съвсем колегиално. Има и много други сериозни отбори, но аз неслучайно избрах именно това място. Лично моя преценка си е защо съм се спрял конкретно на американците.