В град Вараждин в Хърватия в следващите три дни ще се определи съдбата на женския национален отбор по волейбол на България и това, дали "лъвиците" ще стигнат до Финалната четворка в Група 2 на Световното Гран При.

Там ще се проведе третият турнир от надпреварата, в който ще вземат участие момичетата на Иван Сеферинов, а съперниците са домакините, Пуерто Рико и Аржентина.

Именно имената на съперниците дават надежда на България да се надява на място във Финалната четворка в Чехия.

Каква е ситуацията към момента? България се намира на пето място във временното класиране с актив от 3 победи и 3 загуби. И трите поражения на "лъвиците" обаче са с резултат 2:3 гейма, което им дава и най-предна позиция от отборите с такъв актив, каквито са още тези на Перу, Колумбия и Пуерто Рико.

В същото време първите четири във временното класиране са с по 5 победи и 1 поражение. Това обаче все още не значи нищо, защото евентуални три победи на България могат да вкарат волейболистките ни в битката за топ 4.

А възможност за такива има, защото съперниците определено са най-удобните в сравнение с предишните два турнира в Русе и в Пуерто Рико.

"Надявам се, че нашият отбор ще спечели поне два мача и ще се класира за Финалната четворка", заяви на официалната пресконференция преди турнира Иван Сеферинов.

След 30-часов преход, волейболистките вече са в Хърватия

Най-тежък на теория изглежда двубоят именно с Пуерто Рико. Карибските волейболисти започнаха своята кампания с три поражения, но след това у дома си записаха три победи, включително и 3:2 над България само преди няколко дни.

Така пред България се открива идеален шанс за реванш, който може да се окаже ключов в борбата за топ 4. Мачът с Пуерто Рико е първи – още тази вечер от 17 часа и ще бъде предаван пряко по Mtel Sport 1 като студиото преди двубоя е 15 минути по-рано.

Хърватия има предимството на домакинството, но до този момент тимът не впечатлява и има едва една победа от 6 двубоя. Двубоят Хърватия – България е в събота от 20 часа и отново ще бъде излъчван по Mtel Sport 1.

Последният двубой в неделя е срещу Аржентина – отборът, който изглежда големият аутсайдер в група 6. До този момент "гаучосите" нямат победа и са спечелили едва три гейма. Мачът в неделя е от 17 часа в ефира на Mtel Sport 1.

Зрителите на този канал ще имат възможност да наблюдават и мача между Хърватия и Пуерто Рико, който ще стартира след края на България – Аржентина.

Волейболистките здрави и готови за новите мачове от Гран При

С това обаче волейболните емоции в каналите на Mtel Sport през следващите дни не приключват. Ще бъдат излъчени и три много интересни двубоя от Група 1, в които ще видим в действие отборите на Сърбия, Русия и Китай.

Китайките са домакини на Финалната шестица и имат осигурено място в нея. Сръбкините са втори с актив от 5 победи и 1 поражение и са сред фаворитите за място в следващия етап. То обаче не е сигурно, защото има цели 5 отбора с актив от 4 победи и 2 поражения, така че последните мачове ще определят всичко. Русия е в най-трудна позиция – с 2 победи и 4 загуби. Рускините обаче все още имат шансове и ще дадат всичко от себе си за място в Нянджин, където ще се проведе Финалната шестица.

Днес от 13:30 часа по Mtel Sport 1 е мачът Сърбия – Русия. В събота от 10:45 часа по Mtel Sport 2 е Китай – Русия, а в същия час и по същия канал в неделя е Китай – Русия.