Българската и Австрийската волейболни федерации сключиха днес споразумение за спортно сътрудничество между двете централи. В офисите на БФВ, президентът на българската централа Данчо Лазаров и австрийският му колега Петер Клайнман парафираха договора в присъствието на вицепрезидентите на БФВ Петър Кънев и Иван Тодоров и генералния секретар Станислав Николов.

Двете федерации се споразумяха да си сътрудничат в развитието на волейбола и плажния волейбол в двете европейски страни, На ниво състезатели ще бъдат организирани общи подготвителни лагери и приятелски срещи между национални и клубни отбори от България и Австрия. Сътрудничеството ще включва още взаимни покани за участия в неофициални турнири в двете страни, обмен на техническа информация, видеоматериали и статистически данни.

Двете централи ще си помагат и в обучението и обмена на специалисти, треньори, съдии и мениджъри, както и ще се консултират и ще търсят общи позиции по въпроси, обсъждани в международни институции като ФИВБ и ЦЕВ.

"За нас ще е изключително полезно да черпим от опита и да получаваме помощ от една от най-силните волейболни нации в света," заяви Петер Клайнман след подписването на споразумението. "От наша страна пък ще помагаме на България да развива и пропагандира плажния волейбол."

"Австрия ще бъде един от домакините на Европейското първенство за мъже през 2011 г. Ние също имаме желанието да организираме подобен форум и опитът в това отношение на нашите нови партньори ще бъде безценен за нас," каза от своя страна Данчо Лазаров.

"Освен това, Австрия е световен лидер в организацията на състезания по плажен волейбол и ние имаме какво да научим от тях по този въпрос," добави волейболният президент.