ърва победа на японска земя спечелиха волейболните националки, като надиграха в Окаяма местния женски тим Чайките с 2:1 (18:25, 25:20, 25:23). Срещата бе уговорена на място след пристигането на българките за подготовка в града и за друг ден. По молба на домакините мачът беше изтеглен за четвъртък.

Треньорът Иван Петков заложи в началото на вероятната за световното първенство титулярна шесторка с едно изключение - Мира Тодорова започва в центъра вместо Нася Димитрова, за която се очаква да бъде основен състезател на шампионата на планетата от 29 септември. Останалите в стартовия състав бяха Лора Китипова, Силвана Чаушева, Христина Русева, Мария Каракашева, Гергана Димитрова и либеро Жана Тодорова.

Въпреки, че започна с основни състезателки, в първия гейм българският тим не показа, че все още е преодолял дискомфорта от часовата разлика между България и Япония и допусна загуба.
От втория гейм Петков започна да прави смени и бързо се видя разликата в класите. След това треньорът даде шанс на всички състезателки да играят, а в третата част на терена бе състав, който едва ли някога ще се появи в такава конфигурация в официален мач.

По договорка между треньорите се играха само три гейма, а за българките предстоят две официални контроли с тима на Доминиканска република, който също е в Окаяма за подготовка преди световното първенство.

Треньорът Иван Петков коментира: "Имаше смисъл от тази контрола, защото беше срещу отбор с различен, по-особен стил на игра, за който трябваше да се концентрираме. Този мач ни помогна да се отърсим от пътуването и емоциите и в същото време бе много полезен преди мачовете с отбора на Доминиканска република. Даде ни възможност да отработим ситуации при бързата игра, каквато ни предложиха домакините. Най-вече обаче контролата бе полезна чисто метално и за влизане в ритъм и настройка за това, което ни предстои."