Българският волейбол винаги е пълен с изненади. На две такива се натъкна екип на Гонг. Това се случи на метри от портата на стадион Локомотив в Пловдив, където се намира залата на женския волейболен отбор на Марица.

Първият и по-любопитен сюрприз: В България част от мъжките волейболни отбори имат привилегията да се хранят в специализирани за това ресторанти, други правят това само за част от храненията, а трети май нямат възможност или желание да се събират и сплотяват докато похапват. Странно, но факт – волейболистките на Марица заедно участват в неделно барбекю на открито, въпреки че е януари с треньорите си. Изпълнителният директор Стоян Гунчев, наставникът Иван Петков и кондиционният спец и треньор на спринтьорката Тезджан Наимова Стойко Цонов се събраха на всевъзможни мръвки, печен лук, туршия, вино и торта под ламаринената козирка на залата си.



По обед шефът разпали барбекюто и нареди първата серия от меса, докато момичетата подредиха пластмасовите чинии и чаши на масата. Приборите също са подръчни и лесни за хвърляне след употреба. На столове или пейки те се наредиха и зачакаха първата серия от сочни месца да станат готови. През това време пушекът и ароматът се разнасят надалеч. Вода или домашно червено вино най-добре прилягат на менюто, а изборът е въпрос на индивидуален избор. Край скарата чалъмите за вкусна скара показва Гунчев, а до него се допуска само Стойко, който още седмица поне ще бъде със специален пластмасов ботуш на крака след контузия. Изп. директор реди и обръща ребърца, наденици, филенца, луканки, кюфтета, кебапчета и прочее месни продукти предварително подготвени да бъдат поставени на скарата с дървени въглища. Туршия всякаква, мариновани чесънчета, кромид лук, люти чушки и хляб препечен на скарата са само допълнение на обяда. Сладки приказки и закачки много, темите - различни - от волейбол до коли.

Стига се до моментът, в който част от момичетата не могат да сложат нищо повече в уста, но едно от тях припомня за вкуса на шоколадова торта. И тогава Гунчев отново ги изненадва - дава пари и праща с колата си една волейболистка да отиде до сладкарницата и за вземе жадувания десерт. След минути тортата е на масата и за кратко мълчанието обзема масата – всеки се наслаждава на калоричното съчетание от блатове, шоколад, лешници, карамел и др. В един момент ролите се разменят – домакинът Гунчев сяда на масата да опита от приготвените сочни меса, да отпие вино, а първи опити и съвети края барбекюто получава млада волейболистка. Директорът е обгрижван от всички - да има всякакви месца и от всички гарнитури, да му е пълна чашата.



След няколко приятно изкарани часа на открито в приятни неделни разговори, част от пловдивските волейболистки си тръгват. Край софрата и при още пушещата и цвърчаща с меса скара остават най-опитните домакини, а сплотяването някак естествено.

Втората изненада е отново с адрес ВК Марица. Залата, която до скоро бе в състоянието на доста подобни в страната, от няколко дни е преобразена. Съоръжението е основно ремонтирано по всички стандарти за разлика от години пустеещия и рушащ се замислен за хотел на Локото стоеж отзад. На входа те посреща миризмата на боя и лак, а отвориш ли вратата виждаш отлична мазилка, добро осветление, климатична инсталация, ново терефлексово покритие, нови съблекални и т.н. Предстои завършването на съвременна финес-зала, а на пролет отвън и изграждането на игрище за плажен волейбол. Оказва се, че пари и желание има и те идват от президента на клуба с помощта на изп.директор Стоян Гунчев. ВК Марица тренира и играе в тази зала отскоро, а момичетата имат да се реваншират на ръководството за създадените им условия с победи в първенството и за Купата на България.