Националният отбор по волейбол за мъже е носител на "Спортен Икар" за постижение на годината на Фондация "Български спорт". Волейболистите бяха наградени за цялостното успешно представяне през годината, за изключителния социален ефект на този спорт върху обществото и за IV място на Европейското първенство в София. 

На връчването на наградите присъстваха министърът на спорта Красен Кралев и председателят на Български олимпийски комитет Стефка Костадинова. Най-проспериращ млад спортист е Денислав Иванов (джудо), световен и европейски шампион за кадети. 

Капитанът на националния отбор по волейбол Владимир Николов беше отличен за "Шампионско дълголетие". 

Отбор на годината е националният ансамбъл по художествена гимнастика за жени, който тази година е световен вицешампион в многобоя от първенството в Щутгарт. 

Традицията на Фондация "Български спорт" да връчва годишните награди "Спортен Икар" датира от 1992 година, когато първи носител на приза стана двойният олимпийски шампион на кану от Игрите в Барселона Николай Бухалов. През следващите 23 години десетки български спортисти получиха уникалните пластики на художника Христо Христов като израз на признание за техните постижения.

източник: bgolympic.org

Ето за кого даде своите гласове журито на фондация "Български спорт" при определяне на носителите на престижните призове в отделните категории Спортен Икар за 2015 година:
За Най-проспериращ млад спортист - Денислав Иванов (джудо) - световен и европейски шампион за кадети. 

За Пробив в елитния спорт - Даниел Асенов (бокс) - европейски шампион за мъже в категория 52 кг. 

За Впечатляващо представяне - Габриела Петрова (лека атлетика) - европейска вицешампионка на троен скок в зала, IV място на троен скок на Световното първенство в Пекин.
- Антоанета Бонева (спортна стрелба) - златен и сребърен медал на Световната купа в САЩ и спечелена квота за Олимпийските игри в Рио 2016. Европейска вицешампионка на 10 м пистолет, златен медал на пистолет на Световната купа във Форт Бенинг, САЩ, златен медал на Световната купа в Мюнхен. 

За Достойно представяне - Станилия Стаменова (кану) - световна шампионка на 200 м едноместно кану в Милано, европейска титла на кану 200 м от Рачице, Чехия
Денислав Коджабашев (тенис на маса за хора) - първо място на Световни игри за хора с увреждания в Сочи, второ място на Европейско първенство в Дания. 

За Шампионско дълголетие - Владимир Николов (капитан на националния отбор по волейбол) - за изключително успешна и дълголетна кариера във волейбола, за приноса в представянето на отбора през 2015 г., за цялостно етично му поведение в спорта. 

За Отбор на годината - Национален ансамбъл по художествена гимнастика (жени) - сребърен медал на финала на два обръча и три чифта бухалки на турнира от Световната купа в Лисабон, сребърен медал в многобоя и бронзов на два обръча и три бухалки на световното първенство в Щутгарт. 

Големият "Спортен Икар" - За Постижение на годината - Националния отбор по волейбол на (мъже) - за цялостното успешно представяне на българските волейболисти през годината, за изключителния социален ефект на този спорт върху обществото и за IV място на Европейското първенство в София.

Управителният съвет на фондация "Български спорт" всяка година връчва свои специални награди на талантливи млади спортисти, деятели, ветерани, журналисти като признание за техни успехи, принос в реализиране на целите и програмите на фондацията, по повод техни годишнини. 

източник: bgolympic.org

Почетни плакети за 2015 година получават:
1. Тайбе Юсеин (борба) - носител на бронзови медали от световното първенство в Лас Вегас и Европейските олимпийски игри в Баку, както и сребърен медалист от финалния турнир Голдън Гран При
2. Адриан Андреев (тенис, 14 г.) - златен медал на Европейския олимпийски фестивал в Тбилиси
3. Боян Петров (алпинизъм) - първият българин, изкачил хималайския осемхилядник Манаслу
4. Габриела и Стефани Стоеви (бадминтон) - шампионки на Европейските олимпийски игри в Баку
5. Марко Косев (бойно самбо) - 5-кратен световен шампион за мъже
6. Сашо Йовков- по повод навършване на 60 години
7. Любомир Ганев - по повод навършване на 50 години
8. Представителният отбор на Българска мастърс федерация - за изключително успешно представяне на Европейските мастърс игри в Ница, спечелил общо 35 медала, 18 от които златни. 


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS