Волейболистите на белгийския Еуфони, които отстраниха снощи вицешампиона на България Марек Юнион Ивкони се проявиха като хулигани и потрошиха хотел „Бардото” край Брезник, където бяха настанени за реванша от турнира Чалъндж Къп.

„Малко след полунощ ми звънна собственичката на хотела Диана Павлова. Притеснена ми обясни, че белгийците вилнеят в бара на фоайето, чупят, вземат бутилки, разбили са и кухнята на ресторанта, където вземали каквото намерили. Всички са били пияни и се държали изключително нагло и с пренебрежение. Въобще не се съобразявали с персонала и охраната и си правели каквото искат, че дори и елхата потрошили. Добре, че от охраната не са предприели някакви мерки иначе е можело да се стигне до по-сериозни инциденти, а веднага са сигнализирали полицията в Брезник. От своя страна пък по наредба се обадих на дежурния делегат на мача Чавдар Пенков, за да го информирам за вандалщината”, обясни пресаташето на дупничани Христо Апостолов, който е и отговарящ за международните мачове на тима.

След пристигането на служителите на реда, повечето от белгийците се изпарили към стаите си, за да се скрият.

„За мен изключително нагло бе поведението на мениджърът им Геерт Де Добелер. Полицаите са му поискали паспорта, за да му вземат данните като отговорник на групата и си свършат работата по законния ред, но половин час е отказвал да го стори. След като са му показали белезниците явно се е постреснал, защото е поискал пак да говори с мен. Трябваше по телефона да му обяснявам, че ако не им предостави паспорта ще трябва да бъде прибран в ареста на полицията и на следващия ден няма как да си тръгнат за Белгия, а последствията са по-сериозни. Първо се опита да се измъкне, че си бил в стаята по пижама и почти бил заспал, но хората в хотела казаха, че е бил през цялото време с играчите и дори също са му носили алкохол от разбития бар във фоайето. В крайна сметка директно каза: „Не може ли да платим и да няма проблеми”. Разбрах, че известни щети е имало и в стаите, но какви са точно не мога да кажа”, допълни Апостолов.

Полицаите са описали случая като копие от него ще бъде изпратено и в европейската федерация, както се изисква в подобни случаи. От дупнишкия клуб разкриха любопитни подробности и около гостуването си седмица по-рано в Белгия.

„Явно в Белгия не ни броят нас българите за хора. Пренебрежително отношение във всяко едно естество. Нито имахме програма по дни и часове за пребиваването ни, което е задължително, нито пък бяхме в хотел, каквото е изискването. Настаниха ни в спортен център. В деня на пристигането ни не можахме да тренираме, въпреки че са длъжни да ни предоставят зала, като се оправдаха, че сме пристигнали късно. После ни предложиха един час преди полунощ да тренираме в някаква тренировъчна зала. Бяхме ги информирали официално според изискванията на CEV, че кацаме в 19:15 часа, и два дни по-късно ни изпращат документ, с който ни уведомяват, че ни дават тренировка от...19:00 часа. Постоянно трябваше да звъним, за да питаме кога ще ни вземат за тренировка, кога ще ни транспортират за официалния мач, кога ще ни закарат за летището. Да не говорим пък за шофьорите на бусовете, с които ни возеха, че трябваше постоянно да ги дирим из бирариите. Седмица преди да заминем ги уведомихме официално, че сутрешния полет, с който трябваше да се върнем от Брюксел е отменен и оставаме за вечерния полет, което да имат предвид. Получихме отговор от мениджърът им Добелер и в деня на отпътуването ни, първо поискаха да освободим в 11 часа стаите, а след това ни накараха да си платим и обяда. От клуба пък абсолютно никой не се появи. Според изискванията на CEV отборът домакин поема разходите по хотел и храна ден преди мача и ден след мача на гостуващите отбори, ама белгийците явно бяха на друго мнение. Не сме реагирали официално с писмо тогава до европейската централа, защото не искахме да се превръщаме в някакви ревльовци, но случилото се сега в хотела вече преля чашата. Иначе на техническата конференция за мача, мениджърът им не скри, че е останал изключително изненадан и очарован от условията и посрещането, което им бяхме осигурили”, допълни говорителят на Марек.