Бившият волейболен национал на България Владимир Николов взе отношение във връзка с ултиматума, който родната федерация постави на националния селекционер Силвано Пранди.  Президентът на ВК Левски коментира, че ако той се окаже в позиция, в която да върне в състава играчи, които сам е освободил, то би избрал да си подаде оставката.

В сряда президентът на БФВолейбол инженер Данчо Лазаров, че единственият начин 70-годишният италиански специалист да запази поста си е да разчита за олимпийската квалификация през януари на петимата, които той остави извън състава за злополучното Европейско първенство Георги Братоев, Валентин Братоев, Николай Николов, Владислав Иванов и Николай Учиков.

„Не искам да коментирам хипотетично решение на Силвано. В подобна ситуация аз бих си подал оставката, ако някой ми казва кой човек да слагам в отбора поради каквато и да била причина”, заяви Николов пред bTV. „Абсолютно неуместно решение на Управителния съвет на федерацията. Бъдещето ще покаже какво ще се случи. Тук нестава въпрос за характери, а за подготовка. Силвано е преценил тези хора да не ги вземе и е имал своите причини.”

„На мен лично не ми харесва ултимативния тон. Вальо, Жоро Братоев, Ники Николов, ако исках да играят добре за България, биха могли, но ситуацията е малко странна.”

Николов също така призна, че не се чувства оптимист за шансовете на България в турнира, който ще се проведе в Германия през първия месец от 2020 година. Тогава ще е последният ни шанс да спечелим квота за Олимпийските игри в Токио. „Мисията не е обречена заради двата или трите месеца, а защото състезателите се събират една или две седмици преди квалификацията. Каквото и да си говорим, Словения има по-добри състезатели от нас. Ние имаме един Цецо Соколов, който е на супер ниво, а те имат четирима, които играят в топ отбори. Такива са фактите. Да се надяваме, че ще бием топ отбори като Франция и Сърбия с една седмица подготовка… Това е нереално. Когато състезателите играят в топ отбори, те ще идват готови”, добави Николов.