“Аз от ЦСКА никога няма да се махна по простата причина, че съм мажоритарен собственик на ВК ЦСКА!” заяви в интервю за Гонг босът на червените Георги Георгиев. Той разкри, че последните пет години е инвестирал 5,9 милиона лева, а възвращаемостта му е нула. Фирмата GM Capital, в която той е съдружник обаче се оттегля като спонсор на армейците и сега се търсят нови спонсори, които да сформират бюджет от 1,4 милиона лева за догодина.

ВИДЕО - ТУК!

“Не мога да кажа, че бъдещето ще бъде розово, но мога да каже едно - с 500 000 лева ще бъде обезпечен клуба от други фирми. Ако намерим други спонсори за останалата част от бюджета за мъжете, може би ЦСКА отново ще играе в Шампионската лига. За жените - пак да участват в евротурнирите” обеща още Георгиев. Той поясни, че по-късно през годината ще има яснота дали ще продължи да спонсорира още волейболния и футболния тим на Монтана.

Георгиев сподели, че брат му Теодор Салпаров е готов да остане да играе за ЦСКА, ако тима отново участва в Шампионска лига или Купата на Европейската волейболна конфедерация. Дали шампионите ще кандидатстват отново да бъдат сред евроучастниците пък ще се реши след края на шампионата.

Ето какво каза в интервю за Гонг Георги Георгиев:

Изключително съм доволен от представянето до момента на ЦСКА. Радвам се, че момчетата изпълниха всички предварително поставен задачи от ръководството. И при жените е така, дано в Пловдив вземем мача и станем шампиони за 20-ти път.

- Към момента успешен ли е сезона изцяло за ВК ЦСКА?

Изключително успешен в международен план след като в Европа във втория по сила турнир сме в първата 4-ка. Това е много важна за нас, играхме ½-финал. Още по-успешен ще е сезона като станем и тази година пак шампиони.

- Струва ли си?

Мисля, че да. Това е едно морално удовлетворение за това, което е направил ЦСКА и през всичките тези години за това, което аз съм направил и инвестирал в ЦСКА. Наистина получих морално удовлетворение за всичко това, което направихме. Доказахме, че в България дори и в криза, и във всички проблеми, които има, може да има на клубно ниво достатъчно сериозен клуб, който да се сравнява с големите грандове в Европа.

- 5 години издържате изцяло ВК ЦСКА - мъже, жени, детско-юношеска школа. 5 години стигат ли?

Аз трябваше да се откажа още на третата година, но продължавам с неимоверни усилия, но се справям независимо от всичките проблеми, които имаме в ЦСКА със заплати и други работи. Но все пак се справяме. Надявам се да стане още по-успешно и през тази година.

- Т.е. няма да спирате финансирането и участието си в този отбор?

Една от фирмите, която имам със съдружниците ми, за сега като спонсор е спряла парите. Все още няма решение дали ще продължи като спонсор в бъдеще. Но като физическото лице Георги Василев Георгиев си оставам в ЦСКА и ще бъда в ЦСКА, и ще направя всичко максимално възможно, което е по силите ми да продължи ЦСКА да съществува напред и да върви нагоре в Европа.

- Това означава, че GM Capital се отказва, но Вие - не!

За сега GM Capital има решение на борда на директорите, че се отказва като спонсор на ЦСКА след като издължи сумите, които има към мъжете и жените.

- Те много ли са?

За сега са много и ние не крием това нещо. В порядъка на 700 000 лева са.

- Преди време отново дължахте суми на играчите и като Дядо Коледа се явихте, зарадвахте ги и издължихте. Сега като си свършат работата ли ще си получат парите?

Правим всичко възможно по въпроса. Може би една от другите ни фирми да даде заем на ЦСКА, с който временно да решим проблема до намирането на нов спонсор. И така да решим този проблем. Така един път за винаги момчетата и момичетата, и детско-юношеската школа, и всичко, което е в ЦСКА един път за винаги да си получат заплатите. Така да разрешим този проблем временно докато се намерят по-сериозни спонсори, които в бъдеще да финансират нещата.

- Тази ваша фирма освен спонсор на ВК ЦСКА помага на ВК Монтана, ФК Монтана, детско-юношеската школа на Ботев Пловдив. Там как стоят нещата?

Към Ботев Пловдив ние приключихме още миналата година, когато си изясниха нещата и си имат спонсори. На ВК Монтана ние даваме някакви пари, но не мога да кажа какви са. Към ФК Монтана ще си бъдат изпълнени ангажиментите до края на сезона.

- След това?

Ще сядаме и на съвет на директорите ще разглеждаме дали ще продължим да спонсорираме ФК Монтана.

- Защо в българския волейбол няма спонсори като в Италия, Полша и Русия? И трудно ли сега може да намерите нов партньор?

В момента наистина е много трудно, то и самото положение в държавата, а и в светове мащаб е трудно. За мен е учудващо наистина, че наистина няма хора, които да са готови да дават пари.

- И то при такива успехи на отбора.

За това говорим и наистина се учудвам. Може би държавата трябва да се намеси по някакъв начин - да каже на по-сериозни фирми, които влизат в България, да инвестират. Да им предложат максимално добри условия за инвестиции, но станете спонсор на ВК ЦСКА, на други отбори или футболни клубове. Така държавата ще може да регулира някои от нещата и да се появят спонсори както е в другите държави.

- Колко сте инвестирали?

До сега в порядъка на 4,5 милиона.

- За петте години?

Без последните 1,4 милиона, значи ще станат към 5,9 милиона лева.

- А възвращаемост има ли?

Кръгла нула! Възвращаемост има някакви 10-15% като продадем играч, но тези пари си останат във ВК ЦСКА, с които да се развива Детско-юношеската школа.

- Да Ви разбирам, че бюджетът на ВК ЦСКА без средствата за Шампионската лига е 1,4 милиона лева?

Да, за тази година е 1,4 милиона лева. Без разходите за Шампионска лига, и без разходите за Купата на Европейската волейболна конфедерация.

- А колко струва емоцията да си част от най-големите в Европа? Говореше се, че 47 хиляди лева струва участието в Шампионската лига?

Може да е толкова, но без билетите. Господин Анатолий Денов по-точно може да каже в цифри, но знам, че плащаме едно участие от 27 хиляди евро, което е към Европейската конфедерация чрез нашата федерация. Тези пари плати нашата федерация, за което съм благодарен на БФВ. Другите всички разходи са самолетни билети, нощувки, домакинство на клубовете тук. Всички те са платени!

- Но струва ли си тази емоция?

По принцип да. Наистина имахме уникален шанс през тази година дори да отидем на финал и да го спечелим. Вътрешно изживяването беше съвсем друго, а зарадвахме и страшно много фенове. Голяма част от българския народ гледаше мачовете и наистина тази емоция си заслужава. Това е вътрешно удовлетворение за нещо, което аз за себе си съм направил и е останало е нещо за историята. Мъжете наистина зарадваха много хора и цяла България гледаше с друго око на ЦСКА. Това бе някаква радост в тази държава на фона на всичките ни проблеми!

- Старши треньорът Александър Попов каза, че за следващия сезон пред ЦСКА има два пътя - един отново към върховете в Европа и другият средствата да се насочат изцяло към базата и подрастващите. По кой път трябва да се поеме?

Според мен трябва да се върви паралелно и по двата. Но към Европа може да вървим единствено, ако намерим спонсор, който би бил готов да даде тази сума необходима за издръжка на отбора около 1,4 милиона лева. Ние в ЦСКА въобще не сме намалявали заплатите сравнение с другите отбори, не сме съкращавали персонал! Плюс това си плащаме абсолютно всички осигуровки и данъци върху големите заплати, с тях също сме закъснели, но ще бъдат платени. Ако тръгнем по този път единствено може със спонсор или аз да видя как може да се справим със собствени сили, но предпочитам да намерим генерален спонсор, който да ни подпомогне. Другият път ние винаги сме го вървели с ЦСКА и се стараем максимално да го следваме - децата да ни радват и да излизат все по-добри волейболисти от България. Около месец април ще вземе за следващия сезон. Но аз, Сашо Попов и Анатолий Денов ще приложим максимални усилия да вървим по двата пътя! Да запазим по-основните играчи на отбора, да купим още един-двама и евентуално догодина отново да участваме в Шампионска лига като пак вземем уаилд-карт. А за това отново трябва да се мисли за един вид спонсорство към Европейската волейболна конфедерация.

- Ще продължите ли спонсорството си към евротурнирите?

Договорът ни изтича краят на този сезон. Лятото ще се вземе конкретно решение в зависимост от това какво ще прави ЦСКА напред.

- Имате ли варианти за спонсори?

За сега нямаме. Единствено част от нашите фирми, които може би с авторитета ми пред борда на директорите да решим за някакво спонсорство, но то ще може да бъде в рамките на половин милион лева. Другите пари ще трябва да търсим от други спонсори.

- С тези думи опровергавате появилите се информации, че се махате от ЦСКА.

Аз от ЦСКА никога няма да се махна по простата причина, че съм мажоритарен собственик на ВК ЦСКА! Единствено мога да се махна, ако някой доиде, обезпечи и гарантира поне следващите 5 години ще спонсорира достатъчно отбора, че ще поддържа детско-юношеско направление, мъже, жени и да развива клуба. Но аз не виждам такива хора, които да извадят такива пари! Но що се касае до GM Capital, аз не мога да спра моите партньори и да им кажа давайте си парите за спорта, това си е тяхно решение. През всичките тези години съм повлиял, хората трябва да отбележат и забележат това.

- А брат Ви Теодор Салпаров?

На дълго и на широко сме говорили с брат ми и той е готов да остане в България и ЦСКА при положение, че играят в Шампионска лига или Купата на Европейската волейболна конфедерация. Това е разбираемо за него. Нашето първенство са 1-2 отбора, няма повече по-сериозни и ЦСКА няма конкуренция. Мисля, че ако наистина направим добър отбор и играем в Шампионската лига, Теодор Салпаров ще остане в България да играе в ЦСКА.

- Какво е бъдещето на ВК ЦСКА?

Не мога да кажа, че бъдещето ще бъде розово, но мога да каже едно - с 500 000 лева ще бъде обезпечен клуба от други фирми. Ако намерим други спонсори да обезпечим останалата част от бюджета за мъжете, може би ЦСКА отново ще играе в Шампионската лига. За жените - да продължат и пак да участват в евротурнирите, но с девойки. Ако продадем жените, които искат да бъдат купени - няма да има проблеми, ние никой не сме спирали. Ако останат, ще си играят при нас.