Босът на Международната федерация по волейбол (FIVB ) Вей Цзинчжун ще има среща с Президента на България Георги Първанов на 10 юли, научи Гонг. След пристигането си у нас за първи път в качеството си на шеф №1 на волейбола по света, китаецът ще проведе разговори и с други ръководни фактори в страната ни, а след това ще открие паметна плоча на Националния стадион „Васил Левски”.

Визитата му обаче ще бъде използвана и страната ни лобира за повече възможности, подкрепа и помощ от FIVB към страната ни. Дори се обмислят и разговори за увеличаване присъствието на българи в структурите на Международната централа. Китаецът ще присъства и на официалното честване във варна на 60 години БФВолейбол и 60 години България в FIVB.

Поканата на 72-годишния Вей идва точно година след определянето му за наследник на д-р Рубен Акоста.

Членът на Ус на БФВолейбол Иван Тодоров разкри пред Гонг подробности около първата визита на Вей у нас:

„Формалният повод за това посещение е навършването на 60 години от създаването на федерация волейбол и 60 години от приемането на България в световното волейболно семейство.

Вей Цзинчжун пристига в петък в ранния следобед, след което ще има среща с президента на страната ни, след това с председателя на ДАМС Весела Лечева. В негово присъствие ще се открие паметна плоча на Националния стадион „Васил Левски”.

Във Варна ще отбележим по подобаващ начин юбилея със специално заседание, на което ще присъства и Вей. Той ще присъства и на мачовете България - Куба.

Самото идване е един много сериозен знак и оценка за волейбола в България. Тези президенти не посещават всяка страна. Ще говорим за сътрудничество между нас и Световната федерация”.