Левски може да бъде изваден от евротурнирите и да понесе финансова глоба, научи Гонг от добре запознати свои източници.

Европейската волейболна конфедерация се е самосезирала и е започнала разследване на 1/16-финала от Купата на CEV между Левски волей (България) и Иску Тампаре (Финландия). Европейската централа вече е уведомила и изпратила писма до Българската волейболна федерация и родния клуб, с които иска обяснение за действията на тима ни.

Припомняме, че след години отсъствие от европейската сцена, Левски волей се завърна, спечели домакинството си на Тампере с 3:1 гейма в зала „Христо Ботев“ на 25 октомври, загуби гостуването си във Финландия с 0:3 гейма на 31 октомври и падна в решаващия „златен гейм“ с 5:15, с което сините отпаднаха от Купата на CEV и преминаха в по-слабия евротурнир Чалъндж Къп.

Още след първия си мач Мартин Стоев и пред Гонг обяви: „Имаме два варианта или да продължим в Купата на Европейската волейболна конфедерация, или ще отидем в Чалъндж Къп. Ще преценим кое е по-добре за нас. Т.е. докъде по-надалеч може да стигнем и ще изберем един от двата варианта. Обстойно ще прегледаме нещата и ще преценим нашите сили, както и възможностите на другите отбори и тогава ще решим какво правим“.

Седмица по-късно Левски отпътува за Тампере без треньора си и част от титулярите си, и то с не пълна група. Там сините загубиха с 0:3 гейма (15:25, 17:25, 14:25) реванша, а в допълнителния и решаващ за продължаването напред в надпреварата „златен гейм“ българският тим падна с 5:15 точки.

Действията и играта на Левски волей са били забелязани от Европейската волейболна конфедерация. Тя се е самосезирала и стартирала своето разследване. Първо от CEV са изпратили писма до БФВ и клуба, за обяснения, като дори по сведения на Гонг е направен медиен мониторинг на родните медии. След това централата ще разгледа отговорите и ще реши. Най-„безболезненият“ вариант е поради нарушаване на етичния кодекс на CEV и феърплея да бъде наложена финансова глобя на сините от София, като има вариант Левски волей дори да бъде изваден от евротурнирите и то не само за един сезон.

Гонг потърси треньора на сините Мартин Стоев, но той не бе открит за коментар.