Най-хубавото волейболно шоу за последните години сътвориха част от легендарните играчи на България в чест на прекратяване на спортна кариера на братята Найден и Людмил Найденови. Залата в Дупница издържа на атаките, сервисите и изпълненията край мрежата на понатежалите Борислав Кьосев, Любо Ганев и компания.

Страшно много емоции, пълни трибуни на крака, подаръци и сълзи в очите бяха за родените в Пазарджик братя, които прекратиха кариерите си в тима на Марек Юнион Ивкони.

Шоуто стартира с изпълнения на Васил Найденов, а след това с усмивки зрителите приветстваха съставите на Найденови.

За Найден се съблякоха по размер ХХХХХL екипи Борислав Кьосев, Любо Ганев, Димо Тонев, Пламен Христов, Милчо Миланов. За тима на Людмил пък бяха по-фините Николай Иванов, Николай Желязков, Николай Григоров, Петър Узунов, Сава Ковачев, Димитър Божинов. Резерва и на двата състава бе Евгени Генчев.

Съдиите пък още преди старта на бенефиса раздадоха подкупи преобразени с коледни шапчици. Треньори бяха съответно Брунко Илиев и Димитър Маринов.

Атрактивни бяха и десетките мажоретки, които развяваха и шалчета с надписи „Найден е шампион”, „Людмил е шампион”, „Найденови са шампиони”.

Бенефисната среща бе в два гейма от по 15 точки, като крайният резултат е 1:1.

Завидни възможности и отигравания с топката показаха с ръце, шкембе, крак и гръб легендите ни, това подейства взривяващо като допинг на публиката и другите звезди по трибуните. Стигна се и до множество шоу-препирни, показването на жълти картони и привикване на полицайка да пази таблото с резултата.

След „лесно” спечелване на първата част с 15:13, тимът на Найден се поотпусна и съставът на Людмил достигна до равенството след 15:11. точка преди края на фона на „We are the champions” на Куин, братята излязоха от полето, като дадоха екипите си на млади ръстови момчета.

Отборът на Найден: Найден Найденов 7, Борислав Кьосев 4, Любо Ганев 3, Димо Тонев 1, Пламен Христов, Милчо Миланов 1

Отборът на Людмил: Николай Иванов 1, Николай Желязков 4, Николай Григоров 1, Петър Узунов 3, Сава Ковачев 5, Димитър Божинов.

На официалната част Найден и Людмил не успяха да спрат сълзите от вълнение и признание. От името на Марек Юнион Ивкони Ивайло Константинов им подари плакети и картини. Кметът на Дупница Атанас Янев им връчи плакети с обещание за построяването на 7-хилядна зала в близко бъдеще. Общината пък ги обяви за почетни граждани на Дупница. Родният им град Пазаржик също ги удостои с грамоти и плакети. Найденови се отблагодариха на първия си треньор Димитър Маринов с икона. БФВ, волейболен тим от Севлиево и много други също отдадоха заслуженото на легендите.

Най-колоритна бе изненадата за двамата от Борислав Кьосев. Две момчета с традиционни български геги и ямурлуци с номера 2 и 11 се появиха, съблякоха и подадоха на Людмил и Найден. Братята ги облякоха, но за кратко.

Найден Найденов е роден на 25 май 1967 година също в Пазарджик. И той от 12-годишен започва с волейбола във ВК „Хебър”. След това е част от ЦСКА, Левски, Марек Юнион Ивокин, Монтана, Фенербахче, Галатасарай, Анкара, Чанка Беледие, Ираклис, Олимпиакос, Младост Забреб. 10 години играе и за националния ни отбор – младежи и мъже. Бил е в състава на България за срещи от Световната лига, 3 Мундиала, 7 европейски първенства и една Олимпиада.

Людмил Найденов е роден на 4 септември 1970 година в Пазарджик. Започва да се занимава с волейбол на 12 години във ВК „Хебър”. После носи екипите на Левски, ЛукОйл Нефтохимик, Добруджа, Монтана, Марек Юнион Ивкони, Перуджа, Лацио, Ираклис, Орестиада, Арис, Младост Загреб. 15 години е част от националния ни отбор по волейбол, като е играл на 2 Олимпиади, две световни, 8 европейски първенства и Световна лига.