„Част от волейболните съдии у нас са все още неопитни за дерби срещите” се чу няколко пъти на семинара в Банско с участието на ръководството на БФВ, НВЛ, 4 треньора, мениджъри, 8 съдии, 5 оценители, двама супервайзери и други участници в плейофите на родното първенство.

В дискусията взеха участие наставниците на ЦСКА - Александър Попов, на ЛукОАйл Нефтохимик – Северин Димитров, на Левски Сиконко - Мартин Стоев и на Пирин Балканстрой - Любомир Герасимов.

Бяха обявени съдиите във низходящ ред, които са събрали най-много точки по доклади за оценка от досегашните мачове – Константин Тюфекчиев, Илиан Георгиев, Красимир Тодоров, Ивайло Иванов, Борислав Поборников, Игнат Митев, Добромир Добрев, Милан Тодоров, Петър Харизанов и Кирил Стоянов. Определени са четирима, които да бъдат първи съдии в плейофите – Константин Тюфекчиев, Илиан Георгиев, Игнат Митев и Борислав Поборников. Добромир Добрев, Милан Тодоров, Петър Харизанов и Иван Момиров ще бъдат втори рефери.

Треньорите на клубовете изтеглиха съдиите – както първи, така и вторите рефери за срещите от ¼-финалните плейофи:

Председателят на Съдийската комисия Васил Янакиев обяви: „Критериите ни за оценка на реферите са малко остарели. Затова смятаме да въведем нови, като разделим гейма на зони по точки – от 1 до 8, от 8 до 16, от 16 до 20 и от 20 до 25, където оценките ще се дават в зависимост от зоната, защото една и съща грешка има различна тежест в зависимост при какъв резултат е направена. Подобно разделение със по големи изисквания ще бъде и в петия гейм. Това решение предполагам, че ще влезе в сила от догодина – ще го предложим на НВЛ и ще го обсъдим. Тази година първенството е много силно и всички мачове са тежки, но част от съдиите се нуждаят още време и мачове, за да стигнат нивото на предишните рефери. Те са много добре запознати с правилника, но все още им липсва контактът между самите тях – между първия и втория съдия. Това се постига с повече опит. Съдиите ни са много добри, но все още им липсва познаването на характера на отборите и отделните състезатели – това също се постига с опита и съм убеден, че ще го постигнат. Ние не сме като във футбола – при нас няма обвинения за корумпирани съдии, просто им трябва още опит! Трябва да се научат да бъдат строги, прецизни и внимателни при отсъждането на ситуациите. След първенството с удоволствие ще направим дискусия по теста, с който изпитваме съдиите. Той е съставен от 30 въпроса с по три възможни отговора. Ще видите, че волейболната игра има много нюанси, които са интересни и трябва да се познават. Трябва да се отбележи, че един съдия повтаря грешките си само, когато е стресиран под въздействието на играчи, треньори или публиката”.