Волейболните съдии и техническите делегати, които ще участват в Национална волейболна лига през предстоящия сезон 2008/2009 бяха събрани на първи за тази спортно-състезателна година семинар в село Шипково. Станалите вече традиционни срещи са инициирани и подкрепени от ръководството на БФВ и НВЛ, както и лично от председателя на централата Данчо Лазаров.

Шефът на волей-реферите инж. Васил Янакиев бе водещ на семинара, на който бяха направени промени за по–динамична прекатегоризация на съдиите относно тяхното израстване в годините.

Съдийската комисия е осигурила за всички 500 волейболни съдии нови екипи и емблеми – отговарящи на изискванията на европейската и световна федерации.

Съдийските такси ще бъдат увеличени, като в село Шипково бе съгласувано предложение за това.

Бе прието степенуване на съдийските грешки - в геймовете от І до ІV за точки от 1 до 16 коефициентът е два пъти по-малък от този за втората част на гейма от 17-та точка до края му. В тайбрека също има различни коефициенти - първата част е до 10-та точка и втора с удвоен коефициент на грешката до края на мача.

Присъстващите съдии разгледаха и обсъдиха новите изменения на волейболните правила, които ще влязат в сила от 01.01.2009 г. след решение на БФВ, а именно:

1. за използване на топките с по-малко налягане – 3,

2. за бърза смяна,

3. за препречване на състезател,

4. при мрежата, когато играч пречи на противника,

5. за дисциплината и заплашително държание,

6.при опит за блок от защита или нападение или либеро, 2-ри съдия да свири,

7.за тима, че е съставен от 14 играчи с 2 играчи на поста либеро.