Златната купа, с която ще бъде коронован следващият световен шампион, изгря в Стара Загора! Удоволствието и честта първа да се докосне до трофея имаше заместник-кметът на града Красимира Чахова.

„Първо искам да благодаря на Българската федерация по волейбол за това, че избра Стара Загора за един от градовете, които са част от „Трофи Тур 2018“. Полежавам успех на българския национален отбор и най-вече купата да остане в България. Стара Загора вече се оформя, като един център на волейбола. Тази година вече се надяваме волейболистките от клуб Берое да се намесят в разпределението на медалите в първенството. През декември бяхме домакини на финала за Купата на България. Мъжкото направление във волейбола също се развива много добре. От Стара Загора имаме и национална състезателка - Веселина Григорова. Надявам се тя да има много последователи, които да прославят славното име на българския волейбол“, заяви г-жа Чахова.

По традиция организаторите отново бяха подготвили игра с публиката, която зарадва част от участниците с билети за мачовете на българския национален отбор в Двореца на културата и спорта във Варна.

Финалният етап на златния „Трофи Тур“ продължава с пълна сила и днес (22 август)! Следващата спирка е Димитровград, където точно в 18:00 ч. трофеят ще бъде изложен пред спортна зала „Младост“.

Обиколката на най-желания трофей във волейбола се организира от Българската федерация по волейбол и партньора й Лидл България. До 25 август със съдействието на общините, жителите на още няколко български града ще имат честта за лична среща със световната купа.

Световната купа по волейбол

източник: volleyball.bg

Ето и цялата програма за финалната част от обиколката на най-желания трофей във волейбола:

15 август – Варна

17 август – Добрич

18 август – Разград

19 август – Шумен

20 август - Велико Търново

21 август - Стара Загора

22 АВГУСТ – ДИМИТРОВГРАД, СПОРТНА ЗАЛА „МЛАДОСТ“, 18:00 ч.

23 август - Бургас

25 август - София

Символичното начало на тура бе дадено в София. Първият човек, който вдигна символично световната купа в „Арена Армеец“, беше единственият българин, приет във волейболната Зала на славата – Димитър Златанов.

Официалното представяне на световната купа се състоя на самото волейболно игрище в „Арена Армеец“, където ще се проведат и част от битките за трофея през септември. Единственият път, в който България бе домакин на световно първенство по волейбол за мъже до момента, беше през 1970 г., а именно Димитър Златанов бе сред лидерите на българския национален отбор, стигнал до сребърните медали. 48 години по-късно златната купа тръгна от ръцете на легендарния ни волейболист на национално турне към ръцете на волейболните фенове в България. Присъствието на световната купа предизвика истински фурор в Русе по време на цветния карнавал на града, а хиляди русенци се снимаха с трофея. Битки, водещи към него, ще се водят от 12 до 18 септември в местната „Арена Монбат“. В Русе ще пристигнат някои от най-силните волейболисти в света, като по време на първата фаза край Дунав ще показват умения звездите на Бразилия, Франция, Канада, Холандия, Китай и Египет.

България ще изиграе мачовете си от първата фаза между 9 и 18 септември във Варна. „Лъвовете“ се изправят срещу Финландия (9 септември), Иран (13 септември), Пуерто Рико (14 септември), Куба (16 септември) и Полша (18 септември). Положителни резултати пращат България във втората фаза в „Арена Армеец“ в София между 21 и 23 септември. По същото време във Варна ще се водят други звездни волейболни сблъсъци, водещи към финалите в Торино и най-желаната волейболна купа.