Специален семинар на съдиите и оценителите във волейболното ни първенство ще се проведе този уикенд в Етрополе.

Рефери, 16-те оценители, управителите на Национална волейболна лига и членове на Управителния съвет на Българската федерация по волейбол ще се затворят в почивна база на 10 км от града, за да уеднаквят критериите на специален семинар преди старта на новото първенство и да се сплотят.

„Трябва да върнем доверието с съдиите ни. Отново ще уеднаквим критериите си и ще тестваме реферите. Трябва да бъдем колектив. Не бива да допуснем футболните страсти да навлязат при нас. Нашите съдии трябва да бъдат най-интелигентните в залата. Такива събирания ще има на всеки полусезон, защото има ефект” коментира шефът на самостоятелната съдийска комисия Васил Янакиев.

Нововъведението е освен супервайзер на мачове да има и оценители на съдиите. 

Трима нови международни съдии има България. След дълги изпити и тестове до номинация стигнаха четирима рефери, но се разминахме от нашата страна да излезе първата жена международен съдия. Весела Анева се е отказала в последния момент и така Илия Пенков, Алаксандър Виналиев и Борислав Йорданов ще свирят и в чужбина.

От този сезон родните съдии няма да получават пари на ръка. Възнагражденията им ще бъдат вече превеждани по банков път по сметка. Премахват се клубните и се сформират градски съдийски колегии.

Въпреки поканата при тегленето на жребия за съдийските двойки за първите две фази на НВЛ, в централата ни днес по обед не дойде нито един представител на клубовете. Представител на Гонг отново бе удостоен с възможността да изтегли безпристрастно нарядите.

Първата фаза на мъжкото ни първенство стартира на 10-ти октомври в три града. Все още не е ясно къде ще бъде най-големият турнир, след като ВК Локомотив Пловдив отказа организирането му. Вероятно ЛукОйл Нефтохимик, ЦСКА, Казанлък, Локомотив (Пд) и Иванов (Добрич) от група А ще играят в Каварна. Утре се очаква крайното решение.

В група Б в Русе ще се срещнат Левски Сиконко, Черно море, Славия и Дунав (Русе), а в група В в Добрич попадат Пирин Балканстрой (Разлог), Марек Юнион Ивкони, Арда (Кърджали) и Добруджа (Добрич). Мачовете от тези две групи ще бъдат от 12-ти до 14-ти октомври.

Втората фаза ще бъде в три групи – в Казанлък, София и Кърджали, от 22 до 26 октомври.

След изиграването на тези мачове първите два тима от потоците сформират шестица, а останалите ще определят разпределението на местата от 7-о до 13-о.

Програма:

Група А (вероятно в Каварна) от 16:30 и 18:30 часа:

10.10 – ЦСКА – Иванов (Добрич) и Казанлък – Локомотив (Пловдив)

11.10 – Иванов (Добрич) – Казанлък и ЛукОйл Нефтохимик – ЦСКА

12.10 – Казанлък – ЛукОйл Нефтохимик и Локомотив (Пловдив) – Иванов (Добрич)

13.10 – ЛукОйл Нефтохимик - Локомотив (Пловдив) и ЦСКА – Казанлък

14.10 - Локомотив (Пловдив) – ЦСКА и Иванов (Добрич) – ЛукОйл Нефтохимик

Група Б (в Русе) от 16:30 и 18:30 часа:

12.10 – Левски Сиконко – Дунав и Черно море – Славия

13.10 – Дунав – Славия и Левски Сиконко – Черно море

14.10 – Черно море – Дунав и Славия – Левски Сиконко

Група В (в Добрич) от 16:30 и 18:30 часа:

12.10 – Пирин – Добруджа и Марек Юнион Ивкони – Арда

13.10 – Добруджа – Арда и Пирин - Марек Юнион Ивкони

14.10 - Марек Юнион Ивкони – Добруджа и Арда - Пирин