Две от легендите на българския волейбол Димитър Златанов и Тодор Симов - Тошара получиха преди обед най-високите държавни отрилия орден “Стара планина”- Първа степен от Президента Георги Първанов. Церемонията бе в гербовата зала на Дондуков 2, като двамата бяха единствените представители на спорта след 10-те представители на културата, икономиката, науката, медицината и общественици удостоени с отличия.

Пред погледа на спортния министър Свилен Нейков и почти цялото ръководство на Българската федерация по волейбол, легендите бяха удостоени в ордените си за изключително големите им заслуги към България в областта на физическото възпитание и спорта с укази №197 и 198. Награждаването на Златанов и Симов бе след предложение на БФВ, чийто Управителен съвет е колективен член на Инициативния комитет, създаден по този повод.

СНИМКИ: Златанов и Симов с ордени на Дондуков 2

източник: снимки: Gong.bg

В словото си след награждаването Георги Първанов каза: “Вече 10 години имам изключителната чест да връчвам подобни отличия на хора, които са символ на българския успех, на успяваща България. Дано този символ има своята приемственост. Това са истинските дипломати на родината ни по света”. Относно 63-годишния Димитър Златанов, президентът изтъкна: “Той е голям и изключителен волейболист, спортист на България за всички времена. Някъде беше казал, че случайно е станал волейболист, но според мен съдбата си знае работата. Не случайно бе обявен за най-добър нападател в света, а е и  единственият българин в Залата на славата на световния волейбол в САЩ. От Ботев в Ихтиман до световните волейболни игрища се стига с много постоянство, неуморен труд и талант. Резултатите са 9 национални титли, 4 държавни купи на страната, сребърен медал и най-добър състезател от Световното в Москва през 1970-та. Олимпийски медалист и капитан на България. Всеки един от нас, който е гледал финала през 1970-та, до края на живота си няма да го забрави. Треньорската му дейност също се ознаменува с 3 национални титли с отбора на ЦСКА”.

СНИМКИ: Златанов и Симов с ордени на Дондуков 2

източник: снимки: Gong.bg

Тошара бе сред първите, който получиха оргърлицата - орден “Стара планина” - Първа степен. За Тодор Симов Първанов напомни, че е роден на 8 март 1929 година, бронзов медалист от Световните първенства в Прага през 1949 година и в Москва през 1962 година, и от Европейското първенство в Букурещ през 1955 година, а също така каза: “Един многостранно развит спортист, постигнал много високи резултати в скока на височина, баскетбола, плуването, водната топка и волейбола, на който посвещава целия си живот. Като всеки велик спортист, той оставя почерка си във волейбола, получава прякора “Магическият разпределител”, играта му буди възхищение, печели множество отличия като състезатели и треньор, открива и създава най-добрият ни разпределител от следващото поколение Димитър Каров. Основополага женския волейбол в Куба, води националните им селекции за жени и младежи, като казва, че когато държавата се намеси и правилно разходва парите, тогава има и резултати“.

СНИМКИ: Златанов и Симов с ордени на Дондуков 2

източник: снимки: Gong.bg

След церемонията на Дондуков 2, Златанов сподели: “Поставям този орден на най-високо ниво защото в мен се породиха чувства, че това е една финална среща на първенство, което цял живот си се подготвял. Борил си се, пот се е ляло и накрая си спечелил. Хубавото е , че такива личности от различни сфери на обществения живот, дават лицето на България пред света. Това е пътят на развитие. Под някаква друга форма е трудно да ме видите отново във волейбола защото времето си минава, влака мина и се замина, вижда се червения семафор. Но съм близко и най-вече като зрител”. Златанов бе запитан и за мнението му относно Радостин Стойчев, като отново отговори: “Трябва да остане начело на България защото пое ангажимент до Олимпиадата в Лондон. Всички знаем, че един колектив не се гради за един или два дни, или за една година. Това е колективен спорт, който 12 характера, че и повече трябва да им намериш спойката, за да се изявят по най-добрия начин. Имаме резерви, имаме възможности да се изявим в най-добра светлина, само когато обстановката на игрището и в тренировъчната зала е подходяща, концентрацията и мисловната дейност да е насочена само за волейбола. Има ли странични дразнители, не може да се развие“.

СНИМКИ: Златанов и Симов с ордени на Дондуков 2

източник: снимки: Gong.bg