България записа своето пето поражение в Лигата на нациите, с което сведе до мининум шансовете си за атака на челните 6 позиции. Тимът на Пламен Константинов опита да надгради след вчерашната чиста победа над Япония, ала Италия се оказа прекалено голям залък - 1:3 (23:25, 19:25, 25:21, 19:25).

"Трикольорите" определено демонстрираха по-добра продукция в сравнение с предишното си поражение (от Русия), ала с изключение на третия гейм отстъпваха в решителните моменти. "Скуадра адзура" показа по-голямо търпение и по-здрави нерви, благодарение на които преодоля срива в играта си и слабото начало на четвъртия гейм, който потенциално можеше да вкара срещата в решителен пети сет. Големият коз за треньора Джанлоренцо Бленджини се казваше Габриеле Нели. Диагоналът беше константната величина за италианците, като сервисът му ни създаде повече главоболия дори в сравнение с неговите атаки при мрежата. Макар че Филипо Ланца бе човекът с най-много точки в срещата (20), именно сериите на Нели при начален удар нанесоха най-големите поражения.

Другата основна разлика дойде при играта на блок. "Адзурите" приключиха мача с 10 точкови блокади, докато нашият тим записа едва 6.

Най-резутатен за България беше Николай Учиков с 19 точки. Валентин Братоев добави 13.

На нашите национали им остава един последен мач от група 10 на Лигата на нациите - утре сутрин срещу единия от лидерите в генералното класиране Полша. Активът на "лъвовете" е 3 победи и 5 загуби, докато поляците имат 6 успеха и едва 1 поражение. По-късно днес те имат двубой срещу домакина на турнира Япония.

Развитието на мача с Италия гейм по гейм вижте тук:

​Първи гейм - 23:25

Срещата имаше доста равностойно начало, като блокадата на италианците работеше по-добре от нашата, но пък атаката ни като цяло работеше на ниво. До средата на гейма събитията се движеха точка за точка, като второто техническо прекъсване дойде при 16:15 за "адзурите". Веднага след подновяването на играта Николай Учиков се наниза на троен блок и съперникът дръпна с 2 пункта. "Трикольорите" показаха дух и изравни резултата, а събитията продължиха да се развиват по същия начин. Светослав Гоцев и Валентин Братоев бяха много силни в атака, Николай Пенчев блесна с няколко много мощни сервиса, ала в късните етапи на гейма Италия взе ключов аванс от две точки. При 20:21 съперникът реализира директно попадение от сервис чрез Габриеле Нели, а получилата се минимална разлика се оказа решаваща за крайния изход - 23:25.

Втори гейм - 19:25

Втората част отново показа колко са изравнени силите. Началото беше точка за точка, като блокада на Гоцев ни позволи да поведем с 5:3. Тежък начален удар на Ланца позволи на Рандацо да отбележи за 7:7, но пък първото техническо прекъсване дойде при наш минимален аванс. В играта на противника определено настъпи подем и макар че нашият отбор също се представяше добре, силният начален удар, който италианците изпълняваха започна да прави разликата. Ланца, Нели и Джанели сериозно измъчиха нашето посрещане и затрудняваха организирането на атаките ни. Логичното се случи и при второто техническо прекъсване вече изоставахме с 14:16.

След подновяването на играта Пламен Константинов бързо трябваше да поиска таймаут, тъй като наказателнат акция на Нели от линията за начален удар продължи. Валентин Братоев нямаше никакъв шанс да овладее бомбата, която 24-годишният нападател отправи и резултатът стигна 16:19. "Скуадра адзура" изглежда заигра още по-силно в заключителните етапи на гейма и освен, че не допускаше скъсяване на разликата, прибави още една точка към нея. Далеч от перфектно наше посрещане постави Учиков в трудна позиция за атака по диагонала и противникът извади топката. Ланца завърши бързата контраатака за 23:19. В следващото разиграване либерото Фабио Паласо спаси по феноменален начин атака на Гоцев през центъра, а резултатът набъбна до 24:19. Точка директно от сервис затвори гейма за "скуадрата".

Трети гейм - 25:21

Габриеле Нели продължи да ни измъчва сериозно. И атаките, и сервисите на италианския национал удряха сериозно по нашето самочувствие. Защитата на Италия започна да спасява все повече топки, като "лъвовете" едва ли не трябваше да се борят със зъби и нокти за всяка точка. Първото техническо прекъсване беше при 6:8 в наш ущърб. В тези минути нашият тим също показа някои добри изяви в защита, които не позволиха на изоставането ни да стане по-сериозно. Като цяло обаче разпределителят на италианците Джанели беше много разнообразен в комбинациите с нападателите, а и веднъж успя да ни изненада с пусната топка. Все пак българите успяха дори да поведат с 2 точки, когато на сервис отново застана Нели. Мъчното посрещане позволи на Енрико Честер да хване Гоцев на блокада, но с много усилия взехме втората техническа пауза при 16:15.

После имахме и мъничко късмет, след като флот сервис на Гоцев закачи филето на мрежата и много бързо се свлече в полето ан италия за 17:15. Капитанът Виктор Йосифов също изригна, като хвана на единичен блок през центъра Честер и доведе нещата до 19:16, което наложи прекъсване за италианците. И в следващото разиграване Италия бяха затруднени, като Ланца с голяма доза фантазия сложи край на серията ни с блок-аут от трудна позиция. Последвалата грешка от сервис на Честер обаче затвърди впечатлението, че психологическото предимство като че ли бе в наша полза. За съжаление две големи неточности заличиха изцяло преднината ни. При първия демонстрирахме липса на организация, тъй като нямаше кой да отиграе омекотената от блокадата атака на Ланца. После Валентин Братоев не посрещна добре наглед елементарен сервис и даде шанс на Италия да организира нападение. При все това намерихме сили за две поредни точки, втората от които беше изненадваща блокада на Гоцев срещу Ланца - 22:20. Тази минисерия ни вдъхна нужното самочувствие и след чудесна контраатака на Вальо Братоев спечелихме гейма с 25:21.

Четвърти гейм - 25:19

Геймът почна с много ясно послание от страна на нашия тим. "Трикольорите" играеха много вдъхновено и Пенчев реализира впечатляващ блок за 3:1 срещу не кого да е, а силно представящия се Габриеле Нели. Последва истински снаряд от сервис, дело на Валентин Братоев, койт принуди треньора на съперника Джанлоренцо Бленджини да взима таймаут. Първото техническо прекъсване дойде при 8:6 в наша полза. Италия успя да изравни резултата след драматично и дълго разиграване, при което и двата тима имаха шансоове да вземат точката. После пък Виктор Йосифов допусна рядка неточност и при опит за атака през центъра намери филето на мрежата. Следд това опитахме още веднъж да играем през центъра и топката излез в аут, с което вече изоставахме с 8:9.

Това може би се оказа повратният момент. В разиграванията до следващоото техническо прекъсване успяхме да спечелим само 3 точки. Нито блокадата, нито началният удар, нито атаките функционираха както в началото на гейма. За сметка на това Италия преоткри ритъма си и поведе много сериозно с 16:11. Катализаторът за възраждането на "скуадрата" отново беше началният удар на Габриеле Нели. Българите не успяха бързо да превъртят нападателя, а серията му продължи с ас за 17:11. Дори когато спечелихме 12-ата си точка, Гоцев подчерта тоталното ни излизане от ритъм с флот сервис, спрял право в мрежата.

За придобилия нова увереност тим на Италия не бе трудно да поддържа преднината си. Италианците прекратиха всякакви рискове от сервис, с което елиминираха възможността да получаваме лесни точки. В същото време воденият от Джанлоренцо Бленджини отбор спечели абсолютно всички дълги раигравания, с което достигна и до 6 поредни мачбола. С първия се справихме, но никой не беше подготвен за пуснатата от Джанели топка, с кооето мачът приключи.