Ръководството на ВК Славия е твърдо решено да си търси правата по случая Матей Казийски в съда, след като днес изненадващо Комисията по трансфери към родната федерация присъди статут на свободен състезател на волейболист номер 1 в Европа за 2006-та.

Преди седмица същата тази комисия не прекрати отношенията на Матей с „белия” клуб, въпреки писмото на Рубен Акоста, адресирано до президента на централата ни. Във въпросното послание босът на международната централа настояваше да бъде прекратен договорът на Казийски с българския клуб.

„Втрещени сме от това решение на КТ. Не ни извикаха за да ни уведомят за него. Ще си търсим правата в съда. Нямаме представа как ще реагира третата страна по случая - Динамо Москва. Винаги сме искали най-доброто за Матей”, лаконично коментира новината пред Гонг президентът на „белите” Владо Симеонов.

Дали сагата около трансфера на Казийски в италианския Тренто приключи или напротив - скандалът тепърва ще се развихри извън територията на България?! Успя ли най-скъпият ни волейболист да защити правото сам да избира клуба, в който ще играе и дали неговият пример ще е революция за куп други родни състезатели, ще разберем в най-скоро време. Ако Матей успее докрай - то със сигурност волейболната йерархия у нас ще бъде променена, отношенията с клубовете ще навлязат в една съвсем нова фаза, но оттук нататък босовете във федерацията ще трябва да мерят с един аршин за всички. Така е в духа на феър плея!

P.S.Прилагаме днешното решение на КТ:

Решение на трансферната комисия на БФВ по случая "Матей Казийски"

Във връзка с подадена молба за даване статут на „свободен състезател” с вх. № 825/30.07.2007г. от Матей Илиянов Казийски с ЕГН 8409236784 – състезател на ВК “Славия” - София, Комисията по трансфери към БФ Волейбол на свое заседание на 31.07.2007г. се запозна с представените документи и установи следното:

На основание сключен на 20.12.2004г. трудов договор № 125 Матей Казийски упражнява състезателните си права като състезател по волейбол във ВК „Славия” – София. Договорът е безсрочен и неговото изменение или прекратяване се извършва в съответствие с разпоредбите на трудовото законодателство.

Видно от представения в комисията документ, издаден от спедиторска фирма DHL, на 27.07.2007г. Матей Казийски писмено е уведомил ВК „Славия”, че едностранно прекратява трудовото правоотношение на основание чл. 326, ал. 1 от Кодекса на труда. В уведомлението е записано, че за неспазения срок на предизвестие, на 26.07.2007г. състезателят е внесъл по банковата сметка на клуба сума, представляваща едномесечното му брутно трудово възнаграждение по договора, поради което на основание чл. 220, ал. 1 от Кодекса на труда прекратяването на договора следва да се счита от 27.07. 2007г. В потвърждение на извършения превод по банковата сметка на ВК „Славия” в комисията е представено копие от бордеро, издадено от Пощенска банка с дата 26.07.2007г.

Въз основа на горните факти и обстоятелства, подкрепени от предоставените писмени доказателства, Комисията по трансфери КОНСТАТИРА, че прекратяването на трудовия договор на Матей Илиянов Казийски с ЕГН 8409236784 с ВК „Славия” – София е извършено в съответствие с разпоредбите на Кодекса на труда и че считано от 27.07.2007г. състезателят не е в трудово-правни отношения с клуба.

В БФВолейбол и Комисия по трансфери не е предоставян професионален договор сключен между състезателя Матей Казийски и ВК „Славия” – София

Предвид горното, Комисията по трансфери към БФ Волейбол

РЕШИ

1/ Разрешава статут на “свободен състезател” на Матей Илиянов Казийски с ЕГН 8409236784, считано от 31.07.2007г.

2/ На състезателя да бъде издаден спортно - състезателен лиценз като „свободен” състезател.