За първи път шотландец ще играе в елитното българско първенство по волейбол. Ръководството на Левски София подписа договор за 1 година с бившия национал на Шотландия и Великобритания Марк Макгивърн, съобщават от клуба.

198-сантиметровият център вече се присъедини към подготовката на „сините” и ще бъде картотекиран за Суперлигата и европейските клубни турнири.

Президентът и старши треньор на Левски София Владимир Николов познава отлично качествата на 35-годишния шотландец. Двамата играха заедно във френския Лион, а Макгивърн дори бе сред участниците в бенефиса на именития ни състезател.

С националния отбор на Шотландия е участвал на европейското първенство през 2005, 2007 и 2015 година и на световна квалификация за световното в Полша (2014). През 2012 година Макгивърн играе за отбора на Великобритания на домакинските олимпийски игри в Лондон. Носил е екипа на Великобритания на европейските първенства през 2009 и 2013 година, както и на Европейската лига. Като национален състезател има над 150 мача.

Марк не крие ентусиазма си от факта, че отново ще работи с Николов. Той даде и първото си интервю за сайта и фейсбук страницата на Левски София.

- Марк, добре дошъл в България и в Левски София. Как се стигна до трансфера ти тук?

- Благодаря! Честно казано, вече бях решил да се насоча към придобиване на треньорска квалификация и паралелно с това да играя в някоя от долните дивизии на Франция. Изведнъж обаче ми звънна Владо Николов с въпроса дали бих проявил интерес да дойда за един сезон в България и да играя за неговия отбор. Не се замислих кой знае колко, почти веднага приех предложението. За мен е страхотна възможност да работя отново с Владо, с когото сме играли доста време заедно.

- Каква е разликата между съотборника и треньора Владимир Николов?

Трудно ми е да кажа след само две-три тренировки, но това, което знам със сигурност, е че той винаги е бил голям професионалист и обича да работи здраво. Освен това можеш лесно да комуникираш с него, да говориш за всичко. Вярвам, че това няма да се промени и в ролята му на треньор.

- Какви са първите ти впечатления от София и от новия ти отбор?

- От това, което видях до момента, мога да кажа само положителни неща за вашата столица. Нямам търпение да разгледам града по-обстойно със семейството си. Иначе момчетата са много гостоприемни и дружелюбни. Работят усърдно като отбор и това ми допада.

- Какви са цели те ти като състезател на Левски София?

Моята цел винаги е била една – да се раздавам в тренировките и мачовете и да да се боря за максимума. Винаги е трудно и сезонът е дълъг, може да се случат много неща до края му. В нашия отбор виждам някои наистина талантливи млади играчи и като цяло се получава добър микс, защото има и доста опитни. Надявам се и аз да допринеса за израстването на младите и въобще за цялостното представяне на тима. Мисля, че е напълно възможно да постигнем нещо добро в шампионата.

- Знаеш ли нещо за другите отбори в Суперлигата на България?

- За момента – не, но нямам търпение да получа повече информация и да започнат мачовете.